G7, Çin'deki yetkililerin Hong Kong’daki muhalif sesleri ve görüşleri ortadan kaldırmaya kararlı olduklarını belirten bir açıklama yaptı. 

Raporda, "Ayrıca Çin ve Hong Kong yetkililerini, Hong Kong'un siyasi kurumlarına olan güveni yeniden tesis etmeye ve demokratik değerleri ve hak ve özgürlükleri savunanlara yönelik haksız baskılara son vermeye çağırıyoruz" dedi.

PEKİŞTİRME ÇABASI

Çin parlamentosu Perşembe günü Hong Kong’un seçim sistemini değiştirmeye yönelik bir karar taslağını onaylayarak, kentin kurumlarında demokratik temsili azalttı ve politikacıların Pekin’e olan sadakatini incelemek için bir mekanizma getirdi. Önlemler, Çin’in Hong Kong üzerindeki giderek artan otoriter hâkimiyetini pekiştirme çabalarının bir parçası.

'ZAYIFLATACAK BİR ADIM’

AB'nin Başkan Yardımcısı Josep Borrell, "Çin, uluslararası taahhütlerini ve Hong Kong Temel Yasasını ihlal ederek 'tek Ülke, iki Sistem' ilkesini bilinçli olarak ortadan kaldırıyor" dedi. 

Ayrı bir gelişmede, Avustralya ve Yeni Zelanda derinden endişelendiklerini belirterek, Hong Kong ve Çin'i şehir halkının yönetime katılmaları için “gerçek yollara” izin vermeye ve meclisin rolünü korumaya çağırdı.

Avustralya ve Yeni Zelanda dışişleri bakanları Marise Payne ve Nanaia Mahuta, değişikliklerin "Hong Kong’un özerkliğini daha da zayıflatacak önemli bir adım olduğunu" söyledi.

ÇİN KARŞI ÇIKIYOR

Hong Kong'da hükümet Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, AB'nin sözlerine şiddetle karşı çıktığını ve raporun Çin’in "bir ülke, iki sistem" ilkesini sürdürme isteğini sorgulamasının "asılsız bir suçlama" olduğunu söyledi.

Hong Kong hükümeti, ulusal güvenlik yasasının uygulanmasından bu yana topluma istikrarın sağlandığını söyledi.