Galileo Projesi, Harvard astronomi profesörü Avi Loeb tarafından yönetiliyor. Loeb, projeyi Massachusetts merkezli bir bilimsel ekipman üreticisi olan Bruker Corporation'ın CEO'su Frank Laukien ile birlikte kurdu.

'ARTIK GÖRMEZDEN GELİNEMEZ'

Ekipten yapılan açıklamada, "Son zamanlarda keşfedilen Dünya-Güneş sistemlerinin bolluğu göz önüne alındığında, Galileo Projesi, insanların artık Dünya Dışı Teknolojik Uygarlıkların (ETC'ler) olası varlığını görmezden gelemeyeceği önerisine adanmıştır" dedi.

Proje, ABD hükümetinin, donanma personeli ve 2017 yılında güneş sistemine giren yıldızlararası gözleme şeklindeki bir nesne olan Oumuamua tarafından bildirilen bir dizi Tanımlanamayan Hava Olayı hakkında geçen ayki raporunu takip ediyor. Oumuamua, daha önce gözlemlenen herhangi bir kuyruklu yıldıza veya asteroitlere benzemiyordu. ve bunun karşılığında gökbilimciler arasında gerçek kökeniyle ilgili bir tartışmayı ateşledi.

Galileo Proje’sinin ekibine göre, "Oumuamua'nın iyi anlaşılmış doğal açıklamalara meydan okuyan son derece anormal özelliklere sahip. Sadece hayal gücümüzü 'Oumuamua'ya uzatarak, belki de çok ince bir hafif yelken veya iletişim çanağına benzeyen dünya dışı bir teknolojik nesne olabilir” diye ekledi.

ÜÇ ANA YOL

Galileo Projesi, elektromanyetik sinyalleri aramak yerine, tekno-imzalar olarak da bilinen dünya dışı teknolojik ekipmanlarla ilişkili fiziksel nesneleri arayacak. Proje üç ana araştırma yolunu takip edecek: doğalarını keşfetmek için çok detektörlü sensörler aracılığıyla tanımlanamayan hava olaylarının yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etmek, yıldızlararası nesneler üzerinde derinlemesine araştırma yapmak ve potansiyel ETC uydularını aramak.

Şu anda, ekip satın almayı planladığı enstrümanları seçiyor ve dünya çapında onlarca teleskop sistemi kurmayı planlıyor. Her sistem, verileri filtreleyecek bir bilgisayar sistemine bağlı, ilgilenilen nesneleri algılamaya uygun bir kameraya sahip yaklaşık iki adet 25 santimetre (10 inç) teleskoptan oluşacaktır. Loeb yakın tarihli bir basın toplantısında, "Önümüzdeki yıl bazı ilginç sonuçlar almayı planlıyoruz" dedi.

Adını, öncü teleskop kullanımıyla tanınan İtalyan gökbilimci Galileo Galilei'den alan proje, “hem gerçek hem de mecazi anlamda yeni teleskoplarla bakmaya cesaret etme” sözü veriyor.

Guardian