Pazartesi günü Brüksel'de toplanan Avrupa Konseyi, Protasevich ve bir Rus vatandaşı olan kız arkadaşı Sofia Sapega'nın "derhal serbest bırakılmasını" talep eden bir not yayınladı. 

Ayrıca Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nü, "benzeri görülmemiş ve kabul edilemez" olarak nitelendirdiği olayı araştırmaya çağırdı.

HAVASAHASINA GİRİŞLER YASAKLANIYOR

Konsey, Belarus'a karşı daha fazla yaptırım çağrısında bulunmanın yanı sıra, AB merkezli tüm taşıyıcıları Belarus'un “aşırı uçmasından kaçınmaya” ve üye ülkelere Belarus merkezli taşıyıcıların kendi bölgeleri üzerinden uçmalarını veya havaalanlarına inmelerini yasaklamaları çağrısında bulundu.

İskandinav SAS, Polonya’nın LOT’u, Macaristan’ın Wizzair’i ve Almanya’nın Lufthansa’nın dahil olduğu bazı AB merkezli havayolu şirketleri, Beyaz Rusya’dan uzak duracaklarını duyurdu. 

İrlanda merkezli Ryanair henüz bunu yapmadı, ancak şirketin CEO'su Michael O'Leary olayı, "devlet destekli bir korsanlık" olarak nitelendirdi.

YATIRIMLARA ‘DEMOKRATİK OLMA’ ŞARTI

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 3 milyar avroluk ekonomi ve yatırım paketinin "Beyaz Rusya demokratik hale geldiğinde hazır olacağını" duyurdu.

(RT,Çeviri: polemikhaber)