ABD, Çin ve Hong Kong yetkililerini, ayaklanma suçlamalarıyla tutuklanan ve şu anda kapatılan bağımsız haber kuruluşu Stand News ile bağlantılı yedi kişiyi serbest bırakmaya çağırdı.

‘GERÇEKLERDEN KORKMAYAN ÖZGÜR BASINI KUCAKLAR’

Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyetive Hong Kong yetkililerini Hong Kong'un özgür ve bağımsız medyasını hedef almayı bırakmaya ve haksız yere gözaltına alınan ve suçlanan gazetecileri ve medya yöneticilerini derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi ve "Gerçeklerden korkmayan kendine güvenen bir hükümet özgür basını kucaklar" diye ekledi. 

Blinken, "gazetecilik ayaklanma değildir" ve "bağımsız medyayı susturarak, Çin Halk Cumhuriyeti ve yerel makamlar Hong Kong'un güvenilirliğini baltalıyor" dedi.

‘SON KALE’ YIKILDI

Tutuklanan yedi kişi arasında önde gelen aktivist pop yıldızı DeniseHo ve Avukat Margaret Ng ile eski baş editörler Patrick Lam ve ChungPui-kuen yer alıyor. Sömürge döneminden kalma bir yasa uyarınca iki yıla kadar hapisle cezalandırılan bir suç olan “kışkırtıcı yayınlar yayınlamak için komplo kurmak” nedeniyle tutuklandılar.

Yerel basına göre Lam ve Chung'ın ikisi de suçlanırken, diğerleri tutuklandıktan 24 saatten fazla bir süre sonra gözaltında tutuldu. Polis ayrıca şirkete isyana teşvikten dava açacaklarını söyledi.Stand News, 200'den fazla polis memurunun haber odasını aradığı ve altı eski ve mevcut üst düzey personeli tutukladığı bir sabah baskınından 10 saatten kısa bir süre sonra Çarşamba günü kapatıldı.

StandNews, ülkenin demokrasi yanlısı en büyük gazetesi Apple Daily'nin benzer bir baskının ardından Haziran ayında kapanmak zorunda kalmasının ardından, kentte kalan en önde gelen demokrasi yanlısı medya kuruluşu olmuştu. (Guardian)