Alman mahkemesinde yargılanan en yaşlı Nazi suçlusu, kampta SS muhafızı olduğunu her zaman reddetmişti. Josef olarak tanımlanan isim, 3 bin 518 kişinin öldürülmesine yardım ve yataklık etmekten suçlu bulundu. 

Sovyet savaş esirlerinin vurulmasında ve diğer mahkumların zehirli gazla öldürülmesinde suç ortağıydı. Savunma tarafı, beraat çağrısında bulundu ve hapis cezasına itiraz edecek.

‘GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLİYORUM’

İkinci Dünya Savaşı sırasında Sachsenhausen'de 10 binlerce insan açlıktan, zorunlu çalıştırmadan, tıbbi deneylerden ve SS subayları tarafından öldürüldü. Siyasi tutukluların yanı sıra Yahudiler ve Romanlar dahil olmak üzere 200 binden fazla insan orada hapsedildi.

Josef, mahkeme kararın arifesinde yaptığı kapanış konuşmasında, "Neden burada günah keçisi olduğumu bilmiyorum. Bununla gerçekten hiçbir ilgim yok" dedi. Yargıç Udo Lechtermann, aksi yöndeki iddialarına rağmen mahkemenin, onun 1942'den itibaren yaklaşık 3 yıldır toplama kampında çalıştığını tespit ettiğini söyleyerek “İşgaliniz aracılığıyla bu toplu imhayı isteyerek desteklediniz” dedi.

BİRER BİRER YARGILANIYORLAR

Nazi kamp muhafızlarını yargılamak ancak 2011'de, eski SS muhafızı John Demjanjuk'un suçlu bulunmasıyla mümkün oldu. Bu karar, hala hayatta olan kişilerin aranmasına neden oldu. 4 yıl sonra, sözde "Auschwitz'in muhasebecisi" Oskar Gröning hapis cezasına çarptırıldı. Ve 97 yaşındaki eski bir toplama kampı sekreteri şu anda kuzey Almanya'da yargılanıyor.

Josef, gizlilik kuralları nedeniyle Almanya'da tam olarak tanımlanmamıştır. Adı ve doğum bilgileri bir SS muhafızının belgelerinde yer almasına rağmen, kampta bulunmadığını ve bunun yerine bir çiftlik işçisi olarak çalıştığını iddia etti. Almanya'nın en yüksek mahkemesi önce temyize izin verilip verilmeyeceğine karar vermek zorunda kalacağı ve bunun birkaç ay alacağı için cezasını çekmesi pek olası değil. (BBC)