İngiltere, Güney Afrika ve komşu ülkelerden uçuşları yasakladı ve oradan dönen İngiliz yolculardan karantinaya alınmalarını isterken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin bölgeden hava seyahatini de durdurmayı hedeflediğini söyledi. 

DSÖ TOPLANIYOR

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, varyantın, COVID-19 aşılarının dayandığı orijinal corona virüstekinden önemli ölçüde farklı bir proteine sahip olduğunu ve daha tanıdık delta varyantına karşı başarılı olan mevcut aşıların nasıl karşılık vereceğine dair korkuları artırdığını söyledi. İngiliz Ulaştırma Bakanı Grant Shapps Shapps Sky News'e verdiği demeçte, "Bilim insanlarının tanımladığı gibi, bu, bugüne kadar karşılaştıkları en önemli değişken" dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Cenevre'de yeni varyant hakkında bir toplantı yapacak. DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, uzmanların sunduğu riskleri tartışacaklarını söyledi. Lindmeier, varyantın yaklaşık 100 dizisinin rapor edildiğini ve erken analizlerin daha fazla çalışma gerektiren "çok sayıda mutasyona" sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.

‘ARTIK ÇOK GEÇ’

Bir epidemiyolog, seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırmak için çok geç olabileceğini söyledi. Hong Kong Üniversitesi'nden Ben Cowling, "Sanırım bu virüsün büyük olasılıkla başka yerlerde de olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bu yüzden şimdi kapıyı kapatırsak muhtemelen çok geç olacak" dedi.

Bilim insanları, ilk olarak bu haftanın başında tanımlanan varyantı hala öğrenme sürecindeler, ancak haberler sebebiyle Asya'daki hisse senetleri üç ayın en keskin düşüşünü yaşadı ve petrol yüzde 3'ten fazla değer kaybetti. Hargreaves Lansdown'ın piyasa analisti Susannah Streeter, "Seyahat endüstrisi başka bir şiddetli fırtınaya uçarken, finansal piyasaları korku sardı" dedi. 

B.1.1.529 olarak adlandırılan varyant, Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'na göre Botsvana ve Hong Kong'da da bulundu. Hindistan, bu ayın başlarında bazı seyahat kısıtlamalarını hafiflettikten sonra tüm devletlere Güney Afrika ve diğer "risk altındaki" ülkelerden gelen uluslararası yolcuları test etme ve tarama konusunda bir tavsiye yayınladı. Singapur sağlık bakanlığı, önlem olarak Güney Afrika ve yakın ülkelerden gelenleri de kısıtlayacağını söyledi.

İtalya, son 14 gün içinde Güney Afrika da dahil olmak üzere bir grup Güney Afrika ülkesini ziyaret eden kişilere giriş yasağı getirdi. Bir sağlık bakanlığı kaynağı, Berlin'in Güney Afrika'yı orada yeni varyantın tespit edilmesinden sonra bir virüs varyant alanı ilan edeceğini söyledi. 

NOEL ENDİŞELENDİRİYOR

Yeni dalga, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kışa girmesiyle birlikte geliyor ve Noel yaklaşırken daha fazla insanın bir araya gelerek enfeksiyon için mükemmel bir çoğalma alanı sağlıyor.

Almanya’nın hava kuvvetleri pandemide ilk kez ağır hasta hastaları hastanelerin yükünü hafifletmek için ülkenin diğer bölgelerine uçurmaya hazırlanırken, günde 76 binden fazla Covid-19 enfeksiyonu bildirerek rekor kırdı.

Jiji haber servisi, Japonya'nın Güney Afrika ve diğer beş Afrika ülkesinden gelen ziyaretçiler için sınır kontrollerini de sıkılaştırdığını bildirdi. Tayvan, "yüksek riskli" güney Afrika ülkelerinden gelen yolcuların karantinaya alınması gerektiğini söyledi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 30 Nisan'dan itibaren sınırlarını tam aşılı uluslararası yolculara yeniden açacağını söyledikten günler sonra, ülkenin yeni varyant için hazır olduğunu söyledi. (Reuters)