Dışişleri Bakanlığı, satışa Harpoon havadan denize füzeler için 355 milyon dolar ve Sidewinder havadan havaya füzeler için 85 milyon dolar dahil olduğunu söyledi.

Satışın en büyük kısmı, Tayvan'ın hava savunma uyarıları sağlayan gözetleme radarı programı için 655 milyon dolarlık bir lojistik destek paketi. Çin'in Tayvan yakınlarında askeri tatbikatları hızlandırması nedeniyle erken uyarı hava savunma sistemleri daha önemli hale geldi.

‘TEK ÇİN POLİTİKASINA UYGUN’

Dışişleri Bakanlığı, ekipmanın Tayvan'ın "yeterli bir kendini savunma kabiliyetini sürdürmesi" için şart olduğunu söyledi. Yönetim, Cuma günü satışı kongreye bildirdi. Yönetim, anlaşmaların ABD'nin tek Çin politikasına uygun olduğunu söyledi. Ayrıca Pekin'i "Tayvan'a karşı askeri, diplomatik ve ekonomik baskıyı durdurmaya ve bunun yerine Tayvan ile anlamlı bir diyaloga girmeye" çağırdı.

Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, silah satışının "Çin-ABD ilişkilerini ve Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı ciddi şekilde tehlikeye attığını" söyledi ve “Çin, durumun gelişmesi ışığında meşru ve gerekli karşı önlemleri kararlılıkla alacaktır” diye ekledi.

TAYVAN: KARŞI KOYMAYA YARDIMCI OLACAK

Tayvan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, silah satışı duyurusu için teşekkürler dile getirilerek, Çin'in son "kışkırtıcı" faaliyetlerinin ciddi bir tehdit oluşturduğu ve satışın Çin'in askeri baskısına karşı koymasına yardımcı olacağı da eklendi. Açıklamada, "Aynı zamanda, ülkemizin genel savunma yeteneklerini güçlendirmesine ve Tayvan Boğazı ile Hint-Pasifik bölgesinin güvenlik ve barışını ortaklaşa sürdürmesine yardımcı olacağını da gösteriyor" denildi.

Silah satışlarının ABD Kongresi tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor, ancak hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kongre yardımcıları muhalefet beklemediklerini söylediler. (Guardian)