Avrupa Birliği'ne seyahat, düşük enfeksiyon oranlarına sahip bir avuç ülke dışında şu anda son derece sınırlı. 

Ancak yaz turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, bloğun Avrupa Komisyonu yeni tavsiyelerin bu listeyi önemli ölçüde genişleteceğini umuyor.

‘’GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE CANLANDIRMA ZAMANI’’

Komisyon, hareketin yakında yolcuların Avrupa'da yaşayan arkadaşları ve akrabalarıyla yeniden bir araya gelmesine ve bu yaz AB ekonomisini desteklemesine izin vereceğini ümit ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "AB turizm endüstrisini canlandırma ve sınır ötesi dostlukların güvenli bir şekilde yeniden canlanma zamanı… Aşılanmış ziyaretçileri ve sağlık durumu iyi olan ülkelerden gelenleri yeniden ağırlamayı
öneriyoruz" dedi.

ONAYLANAN AŞI SAYISI ARTACAK

Komisyon'un önerisine göre, AB onaylı aşılarla aşılanmış herkese giriş izni verilecek. 

EMA henüz Rusya veya Çin'den gelen herhangi bir aşıyı onaylamadı, ancak Rusya’nın Sputnik V aşısının verilerini araştırıyor.

AB ülkeleri, acil durumlarda kullanım için DSÖ tarafından listelenen aşılarla aşılanmış yolcuları da bireysel olarak kabul etmeye karar verebilir. Birleşmiş Milletler sağlık kurumu, EMA ile aynı dört aşıyı onayladı ve yakında Çin'in Sinopharm aşısı konusunda bir karar vermesi bekleniyor.

‘EŞİK YÜKSELTİLSİN’ ÖNERİSİ

Komisyon Sözcüsü Adalbert Jahnz, AB dışından gelen tamamen aşılanmış gezginlerin Avrupa'yı ziyaret etmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi, ancak teklifin amacının onları varışta test veya karantinadan muaf tutmak olmadığı konusunda ısrar etti. Komisyon ayrıca,
tüm seyahatlere izin verilmesi gereken ülkeleri belirlemek için kullanılan yeni COVID-19 vakalarının eşiğinin yükseltilmesini de önerdi.

(AP, Çeviri: polemikhaber)