Oxfam International'ın Yönetici Direktörü Gabriela Bucher, “Küresel olarak fazla karlar üzerinde yüzde 90'lık bir vergi, yüz milyonlarca insan için felaket seviyelerine giden gıda krizini çözmek için kullanılabilecek yaklaşık 490 milyar dolar getirebilir” dedi. 

Bucher, “Karşı karşıya olduğumuz gıda krizi son derece ciddi ve muhtemelen benzeri görülmemiş. Gereken acil hayat kurtarmayı ele almak için yeterli fon yok, aynı zamanda uzun vadede temel nedenlere de değiniyor. Hızlı hareket etmezsek, devam edecek ve gerçekten felaket seviyelere ulaşacak" diye eklerken, gelişmiş ülkelerdeki yoksulların geçim krizini ve gelişmekte olan dünyadaki açlığı hafifletmek için beklenmedik bir verginin kullanılabileceğini savundu.

Fosil yakıtları, gıda ve ilaçları öne çıkararak, "Büyük şirketlerin çok önemli karlar elde ettiğini ve bunları pandemi sırasında elde ettiğini biliyoruz. Pandemi sırasında ne kadar fazla kâr olduğunu hesapladık ve beklenmedik bir vergi olarak fazla karı vergilendirmek, hem daha zengin ülkelerdeki en çok etkilenen nüfus için kaynak üretecek hem de yardım açısından taahhütleri yerine getirebilecek ve dünyanın en kötü acısına karşılık vermektir” şeklinde konuştu. 

‘ACI’ RAKAMLAR

Oxfam'a göre, yaklaşık 200 milyon insan ciddi açlık ve hatta kıtlıkla karşı karşıya, özellikle Afrika Boynuzu, Afganistan ve Yemen çok kötü etkilendi. Afrika Boynuzu'nda son 40 yılda görülenlerden daha kötü bir kuraklık da dahil olmak üzere, iklim krizinin yol açtığı aşırı hava koşulları, birçok ülkenin gıda rezervlerini tükettiği pandeminin etkileri, artan fosil maliyeti ve tahıl kriziyle birleşti. 

Bucher, “Aynı anda birçok krizin birleşimi bir polikrizdir. Yaşam maliyeti krizi diyoruz, dünya çapında böyle anılıyor. Ancak en yoksul ülkelerdeki birçok insan için bu gerçekten hayatta kalma mücadelesidir” dedi. 

Dünya çapında en az 2 bin 700 milyarder var, ancak servet vergileri ülkelerin toplam vergi gelirlerinin yalnızca yaklaşık yüzde 4'ünü üretiyor, bu nedenle Bucher'e göre serveti vergilendirmek için çok daha fazla alan olmalı. Bucher ayrıca, dünyanın en zengin yüzde 1'inin, en yoksul yüzde 50'nin iki katı kadar sera gazı emisyonu ürettiğine dikkat çekti. (Guardian)