Conde ve diğer üst düzey politikacıların gözaltına alındığı veya seyahatlerinin yasaklandığı Pazar günkü darbe, Batı ve Orta Afrika'da Nisan ayından bu yana üçüncü darbe oldu ve o zamandan beri çok partili demokrasiye doğru adımlar atan bir bölgede askeri yönetime geri dönüş konusunda endişeleri arttırdı. 

‘YATIRIMCILARA GÜVEN VERİN’ BASKISI

Devralma uluslararası güçler tarafından geniş çapta kınandı ve yeni askeri liderlere eski düzenin devrilmesinin ötesinde bir plan sunmaları ve Gine'nin önemli cevher ihracatının kesilmeyeceği konusunda yatırımcılara güvence vermeleri için baskı yaptı.

Eski bir Fransız lejyoner subayı olan darbe lideri Mamady Doumbouya, Conde'nin bakanlarıyla yaptığı bir toplantıda, "Geçişin ana çerçevesini belirlemek için bir istişare yapılacak, ardından geçişe öncülük edecek bir ulusal birlik hükümeti kurulacak" dedi. 

Darbe lideri, kırmızı bereli silahlı askerlerin yanında, "Bu geçiş aşamasının sonunda, yönetişim ve ekonomik kalkınma için yeni bir dönemin tonunu belirleyeceğiz" dedi. Doumbouya, demokratik seçimlere dönüş için bir tarih vermedi.

HALK MEMNUN DEĞİLDİ

Darbe, istikrarlı demokrasi sözü veren, ancak iktidara geldiğinde muhaliflerini şiddetle susturan, yoksulluğu azaltmayı başaramayan ve geçen yıl üçüncü kez iktidara gelmeye karar veren 83 yaşındaki Conde'den duyulan yaygın hoşnutsuzlukla desteklendi. 

Darbe birçok kişi tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak madencilik sektörünü korkuttu. Gine, alüminyum üretmek için kullanılan bir cevher olan dünyanın en büyük boksit rezervlerine sahiptir. Doumbouya, korkuları bastırmak amacıyla, madencilik ürünlerinin ihraç edilebilmesi için deniz sınırlarının açık kalacağını söyledi. Şu anda yürürlükte olan bir gece sokağa çıkma yasağının madencilik sektörü için geçerli olmadığını söyledi.

(Reuters)