Boris Johnson, İngiliz siyasetindeki en çalkantılı dönemlerden birinin sona erdiğinin sinyalini vererek, nihayet kaderini mühürleyen milletvekillerinin kitlesel bir istifa dalgasının ardından başbakanlıktan dramatik bir şekilde ayrıldı. Perşembe günü yaptığı acı dolu bir konuşmada bakanları kendisine sırt çevirdikleri için suçladı, ancak hatalarından dolayı pişmanlık dile getirmedi.

ÖZÜR DİLEMİYOR

Ani karar, başbakanlığı devralmak için adaylar arasında bir mücadele başlattı ve bazı milletvekillerinden şimdi gitmesi ve seçimler bitene kadar beklememesini talep ediyor. Johnson Perşembe öğleden sonra yeni bir araya getirilen geçici kabineye, yeni bir lidere devredilmeden önce hiçbir büyük politika, vergi kararı veya başka yön değişikliği yapılmayacağını söyledi.

Johnson, partisinin kendisine karşı gelmesine neden olan, cinsel tacizci olduğu iddia edilen Chris Pincher'ın başkan yardımcısı olarak işe alınması da dahil olmak üzere, sonunu getiren skandalların hiçbiri için özür dilemedi. Bunun yerine Johnson, partisinin 2019 genel seçimlerinde kazandığı “inanılmaz yetkiyi” ve aşı sunumu ve Brexit anlaşması dahil olmak üzere politikaları vurguladı. (Guardian)