Küresel bankacılık devi Goldman Sachs gelecek yıl ABD gayri safi yurt içi hasılasına ilişkin büyüme tahmini yüzde 1,5’ten yüzde 1,1’e düşürdü. Banka ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına ilişkin tahminlerini de yakın zamanda artırmıştı. Bu tahminler büyüme öngörülerini de etkiledi.

Bankacıların tahminleri, halihazırda enerji krizi nedeniyle resesyon tehdidi ile boğuşan Avrupa ekonomisinin yanında ABD ekonomisindeki risklerin sürdüğünü de gösterdi. Böylece küresel ekonomiler için büyüyen tehditlerin daha da arttığı görüldü.

BÜYÜME TAHMİNİ AŞAĞI ÇEKİLDİ

Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius’un aralarında bulunduğu ekonomistler cuma günü yayınladıkları notta, ABD’nin 2023’te yüzde 1,1, 2022’de ise yüzde 0 büyüyeceğini öngördü. Banka geçtiğimiz günlerde Fed’in yıl sonu politika faizine ilişkin tahminini 75 baz puan artırarak bu faizlerin yüzde 4-4,25 aralığına gelebileceğini belirtmişti.

Goldman ayrıca işsizlik oranının da tahminlerin üstüne gelebileceğini belirtti. Banka 2022 sonu için işsizlik tahminlerini yüzde 3,6’dan yüzde 3,7’ye çıkardı. 2023 sonu için tahmin yüzde 3,8’den yüzde 4,1’e, 2024 sonu içinse yüzde 4,2’ye yükseldi.

KRİTİK KARAR BEKLENİYOR

Ekonomistler notta, “Finansal koşullardaki sıkılaşma ile birlikte gelen bu yüksek faizler gelecek yıl için büyüme ve istihdamda daha kötü bir görünüme işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Notta ayrıca “Büyüme tahminimiz ücret ve fiyat enflasyonunu soğutmak için gerekli olduğuna inandığımız potansiyelin altında bir yörüngeye işaret ediyor” ifadelerine yer verildi.

Fed’in bu hafta vereceği karar, önümüzde döneme dair projeksiyonun piyasalar tarafından daha net anlaşılmasını sağlayacak. Küresel piyasalarda enflasyonist baskılar ve resesyon riskinin arttığına işaret eden gelişmeler nedeniyle haftalardır piyasalar negatif bir seyir izliyordu.

ENFLASYON TEHDİDİ SÜRÜYOR

ABD’de geçen hafta açıklanan verilere göre, temmuz ayında yüzde 8,5 artan yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 8,3’e gerilemesine karşın yüzde 8,1 düzeyinde bulunan piyasa beklentilerini aştı.

Verinin ardından Fed’in federal fonlama oranı politikasına başladığı 1990’lardan bu yana ilk kez 100 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali fiyatlanmaya başlanırken, faizlerde en az 75 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz kararının ardından yapacağı konuşma da gelecek dönem para politikası stratejisi hakkında ipuçları verecek.