Anlaşmazlıkların listesi iki NATO müttefiki için alışılmadık derecede uzun: Suriye'deki Kürt militanlara ABD desteği ve Türkiye'nin S-400 savunma sistemi satın alması var. Nisan ayında ise Biden, Osmanlı dönemindeki Ermeni olaylarının “soykırım” olduğunu ilan ederek ilişkileri daha da kötüleştirdi. 

Önceki ABD başkanları, Osmanlı tarihiyle şiddetle gurur duyan ve 20. yüzyılın başlarında öldürülenlerin iç savaş ve huzursuzluk kurbanları olduğunda ısrar eden Türkiye ile ilişkileri karmaşıklaştıracağı endişesiyle bu terimi kullanmaktan kaçınmıştı.

‘’İYİ İLİŞKİ BEKLENTİSİNİN GÖSTERGESİ’’

Ancak Erdoğan, konuşmalarında kararı eleştirmenin yanı sıra, Washington'a hemen karşılık vermedi. Washington düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde analist olan Rachel Ellehuus, sessiz yanıtın Biden ile iyi bir ilişki istediğini gösterdiğini söyledi.

Ellehuus, "En azından, Batı'ya bağlı, işleyen bir Türk ekonomisine dayanan tabanını korumak için ABD ile bu ekonomik ilişkiye ve işbirliğine dayalı bir ilişkinin görünümüne ihtiyacı olduğu için" dedi.

BATI KARŞITI SÖYLEM AZALDI

Erdoğan, hükümeti koronavirüs pandemisinin daha da kötüleştirdiği bir ekonomik gerileme ile boğuşurken Batı karşıtı söylemini azalttı. İktidardaki AKP, son zamanlarda, sosyal medyada her şeyi anlatan videoları kanıtsız yayınlayan kaçak bir mafya lideri tarafından yapılan uyuşturucu kaçakçılığı ve silah kaçakçılığı da dahil olmak üzere bir dizi yolsuzluk iddiasıyla boğuşuyor. 

Project on Middle East Democracy Türkiye Program Koordinatörü Merve Tahiroğlu, "Şu anda Erdoğan için en önemli şey, Türkiye'nin imajı açısından ABD ile olumlu ilişkiler cilası vermek" dedi. 

‘’GÜÇLÜ İLİŞKİLERİ VAR’’

Biden, yaklaşık 50 yıldır dünya liderleriyle geliştirdiği kişisel ilişkileri, Donald Trump'ın başkanlığının ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin itibarını yeniden canlandırmak için benzersiz bir donanıma sahip olmasını sağlayan bir faktör olarak sık sık lanse etti. İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan üst düzey bir yetkiliye göre, son günlerde yardımcılarına, yıllar içinde Erdoğan ile güçlü bir ilişki geliştirdiğinden bahsetti.

Yetkiliye göre Biden, 2011 yılında Erdoğan'ı Küresel Girişimciler Zirvesi'nde konuşmak üzere Türkiye'deyken ev ziyareti yaptığını hâlâ sevgiyle hatırlıyor. Erdoğan’ın, büyük bir ameliyattan çıktığı için katılmadığı zirvede, Biden Cumhurbaşkanının yanına uğradı ve konuşmalarının kısa olması gerekirken iki saatten fazla sürmüştü. 

BİDEN ‘OTOKRAT’ DEMİŞTİ

Yine de, ilişki zaman zaman karmaşıktı. 2014 yılında, başkan yardımcısı iken Biden, yaptığı bir konuşmada Türkiye'nin yabancı savaşçıların Türkiye'nin Suriye sınırını geçmesine izin vererek IŞİD militan grubunun yükselişini kolaylaştırdığını öne sürdükten sonra Erdoğan'dan özür diledi. 

2020 başkanlık seçimleri için gerçekleştirilen kampanya sırasında Biden, Erdoğan'ı "otokrat" olarak nitelendirdiği The New York Times ile yaptığı röportajın ardından Türk yetkililerin tepkisini çekti.

(AP)