72 yaşındaki gazeteci Abdurrahman Dilipak, tutumlar değiştikçe ve ülkede bir zamanlar yaygın olan mahsulü yeniden denemeye başladıkça yasallaştırma lehine Türkiye'nin en yüksek seslerinden biri. 

Dilipak köşesinde, “Esrarın bin bir faydası var… Bu bitki genellikle Allah'ın bir lütfudur. Havayı, suyu ve toprağı temizler” şeklinde yazdı ve alkolün daha tehlikeli olduğunu savundu. 

ERDOĞAN’DAN SÜRPRİZ AÇIKLAMA

Endüstriyel kenevir, 1970'lerde katı narkotik karşıtı yasalar getirilene kadar Karadeniz bölgesinde yetiştiriliyordu. Bugün birçok insan politika değişikliğini ABD'den gelen baskıya bağlıyor. Şimdi bile, esrar bir tabu konusu olmaya devam ediyor ve eğlence amaçlı kullanım iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Kenevir kağıdı ve tekstil üretimi devam ederken, bu fabrikaların sonuncusu 2000 yılında kapandı ve Hindistan gibi yerlerden ithal edilen daha ucuz petrol bazlı malzemelerle rekabet edemedi.

2019'da ekonomik krizle boğuşan ve çeşitlendirmenin yollarını arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir zamanlar patlayan kenevir ihracat endüstrisini restore etme umuduyla ülkenin esrar üretimini artırmak için adımlar atacağını sürpriz bir açıklama yaptı.

‘’KÜRESEL ETKİ OLABİLİR’’

Şimdi, araştırmacılar tarafından yetiştirilen ve incelenen bitkilerin ilk mahsulü hasat edildi ve 19 Mayıs Üniversitesi'nin önde gelen kenevir araştırma merkezi müdürü Selim Aytaç'a göre sonuçlar umut verici.

Aytaç, "2013 yılından bu yana endüstriyel kullanım için ince lifli bir ürün yetiştirmek ve ilaç maddesi miktarını azaltmak için tohum geliştiriyor ve yetiştiriyoruz. Şimdiye kadar büyük başarı elde ettik. Bunun ilaç, gıda, un, orman ürünleri, ip, tekstil için kullanılabileceğini umuyoruz’’ diyerek, “Dünya hükümetleri karbon ayak izlerini azaltmaya bakarken keneviri geri getirmenin küresel bir etkisi olabilir’’ şeklinde ekledi. 

İSTANBUL MADDE KULLANIMINDA İKİNCİ

Uyuşturucu kullanımı hakkında konuşma tabusuna rağmen, İstanbul Üniversitesi'nin 14 kanalizasyon arıtma tesisinden gelen atık suyu analiz eden Türkiye'de türünün ilk örneği olan bir araştırma, 17 milyonluk mega kentte yasadışı madde kullanımının yaygın olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, en çok kullanılan uyuşturucunun esrarla birlikte, İstanbul'un Barselona'dan sonra dünyanın en yüksek ikinci madde tüketimine sahip olduğunu buldu. Çalışma ayrıca İstanbul'un eroin kullanım seviyelerinde New York'tan sonra ikinci olduğunu gösterdi.

Dilipak ve diğerlerinin belirttiği gibi, esrarın yasallaştırılması, üretimi organize suçun elinden alarak mevcut yasa dışı endüstrinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.