Yara International'ın CEO'su Svein Tore Holsether, yüksek gaz fiyatlarının gübre maliyetlerini artırdığını ve dünya çapında gıda fiyatlarını etkilediğini söyledi.

Çiftçiler mısır, kanola ve buğday gibi mahsullerin verimini artırmak için gübre kullanır. Birçok gübrede bulunan amonyak oluşturma süreci şu anda hidroelektrik veya doğal gaza dayanmaktadır.

‘ÖLÜM KALIM MESELESİ’

Holsether, şirketin kıtlığa yol açan yüksek gaz fiyatları nedeniyle üretimi bir miktar kesmek zorunda kaldığını söyledi. İcra başkanı, mahsul verimlerinin düşmesi ve gıda fiyatlarının artmasıyla kıtlıklardan en çok gelişmekte olan ülkelerin etkileneceğini söyledi.

Kotalı satış tarlaya indi, gübre satışları durdu: Ciddi bir gıda krizi  riski kapıda - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü

BBC'nin Today programına verdiği demeçte, "Bu gerçekten korkutucu, bir gıda kriziyle karşı karşıyayız ve savunmasız insanlar çok sert etkileniyor" dedi. Holsether, "Tüm dünyada gıda fiyatlarını etkiliyor ve birçok insanın cüzdanını etkiliyor. Ancak bazı insanlar için, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, bu sadece cüzdanla ilgili bir soru değil, aynı zamanda bir ölüm kalım meselesi" diye ekledi. 

Holsether, daha az gübrenin, gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilerin verimli bir şekilde ekim yapamayacakları ve daha az mahsullere yol açacağı anlamına geldiğini söyledi.

‘DESTEK’ TALEBİ

Son aylarda gaz fiyatlarındaki artış, pandemi sırasında ekonomilerin kilidinin açılması ve yenilenebilir enerji için rüzgar veya yağmurun azalması da dahil olmak üzere talebi artıran çeşitli faktörler tarafından tetiklendi.

Holsether, durumun "çok değişken" olduğunu söyledi ve "büyük ölçekte kıtlığı önlemek için" Dünya Gıda Programı’na destek ve fon sağlanması çağrısında bulundu. Geçen yıl şirketin 40 bin ton gübre bağışladığını ve bunun Doğu Afrika'daki küçük çiftliklerin mahsul verimini üç katına çıkardığını söyledi. 

BBC