üney Kore’nin Basın Sekreteri Park Soo-hyun, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Nisan ayından bu yana çok sayıda mektup alışverişinde bulunduğunu ve yardım hatlarını yeniden bağlama konusunda anlaştıklarını söyledi.

'BÜYÜK BİR ADIM'

Park yaptığı açıklamada, "İki lider, çeşitli vesilelerle mektuplaşarak ilişkileri düzeltmenin yollarını araştırdı ve bu sürecin ilk adımı olarak kopuk telefon hatlarını yeniden kurma konusunda anlaştılar" dedi ve "Ayrıca, güveni mümkün olan en kısa sürede yeniden kazanmayı ve ilişkilerde ilerlemeyi yeniden teşvik etmeyi kabul ettiler" diye ekledi. 

Kuzey Kore'nin devlet medya kuruluşu KCNA, yardım hatlarının yeniden açılmasını "karşılıklı güveni geri kazanma ve uzlaşmayı teşvik etmede büyük bir adım" olarak lanse etti.

DİKKAT ÇEKİCİ ZAMANLAMA

Kuzey Kore, Şubat 2019'da Kim ile Moon'un arabuluculuk yapmayı teklif ettiği ABD Eski Başkanı Donald Trump arasındaki başarısız ikinci zirvenin ardından sınır ötesi bağlar bozulduğu için Haziran 2020'de yardım hatlarını kesti.

Moon, telefon hattının ve görüşmelerin yeniden canlandırılması çağrısında bulunarak, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarını sona erdirmeyi amaçlayan müzakereleri yeniden başlatması için büyük umutlar besledi. Duyuru, iki Kore'nin 1950-53 Kore savaşını sona erdiren ateşkesin 68. yıldönümünü kutladıkları sırada geldi. 

Guardian