Göstericilerin 28 Ocak'tan bu yana şehir merkezini engellemek için yüzlerce kamyon ve araç kullanması, Başbakan Justin Trudeau'nun nadiren kullanılan acil durum yetkilerine başvurmasına neden oldu. Polis, şehrin yollarını kapatan 76 aracın çekildiğini söyledi.

Protestocular başlangıçta kamyon sürücüleri için getirilen aşı mecburiyetine son vermek istediler, ancak abluka Trudeau ve hükümete karşı bir gösteriye dönüştü.

Ottawa Geçici Polis Şefi Steve Bell, gazetecilere verdiği demeçte, şu ana kadar tutuklananların polisi engelleme, mahkeme emrine uymama, saldırı, silah bulundurma ve bir polis memuruna saldırma da dahil olmak üzere 389 farklı suçlamayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

‘ETKİSİ DEVAM EDECEK’

Haftalar sonra ilk kez şehir merkezinde sadece kar ve sessizlik vardı. Ottawa'da ikamet eden Tim Abray, "Görünüşe göre bu durumu atlattık" dedi. Ancak bir iletişim danışmanı olan Abray, siyasi bölünmenin bu kadar kolay ortadan kalkmayacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta başında Trudeau, hükümetine protestoları durdurmak için daha geniş yetki vermek için acil durum yetkileri istedi. Buna, protestoları desteklediğinden şüphelenilenlerin hesaplarını mahkeme emri olmadan dondurmak için kapsamlı yetkiler de dahil. 

Polis, şimdiye kadar 206 banka ve kurumsal hesabın dondurulduğunu ve bir finans kuruluşunun 3,8 milyon Kanada doları tutarında bir ödeme yapan hesabını bloke ettiğini, şirketler ve kişiler hakkında bilgi toplamaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi. (Reuters)