2017 yılında göreve başlayan 53 yaşındaki eski iş adamı Moise, Temmuz 2021'de özel konutunda vurularak öldürülmüştü. Ürdün uyruklu iş insanı Samir Handal, geçtiğimiz Kasım ayında ABD'den Ürdün'e giderken Türkiye üzerinden transit geçerken Interpol tarafından kırmızı bültenle gözaltına alındı.

‘YASADIŞI BİR ŞEKİLDE TUTULUYOR’

Avukatları, kırmızı bültenin daha sonra nihai bir incelemeye kadar talepleri üzerine askıya alındığını söyledi. Türkiye’den bir mahkeme Haiti'nin 4 Temmuz'da Handal için iade talebini reddetmiş ve serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Avukat Mahmut Barlas, Türk makamlarının mahkeme kararının ardından Handal'ı sınır dışı etme kararı aldığını, ancak kırmızı bülten nedeniyle bu ay çıkarılan seyahat yasağının sınır dışı edilmesini engellediğini söyledi.

Barlas, Reuters'e verdiği demeçte, "Müvekkilim, kırmızı bültenin yanlış olduğu iddiasına dayanarak yasadışı bir şekilde özgürlüğünden yoksun bırakılıyor. Bu, Interpol veri kurallarının ve Türk Ceza Kanununun yasadışı, korkunç ve doğrudan ihlalidir" dedi.

‘BİLGİM YOK’

Handal'ın 5 Temmuz'dan beri bir sınır dışı merkezinde tutulduğunu ve sınır dışı sürecinin durdurulmasının ardından iade edilmeden önce 15 Temmuz'da İstanbul Havalimanı'na nakledildiğini söyledi. Barlas, "Mahkeme kararı olmadan uygulanan seyahat yasağı derhal kaldırılmalıdır" dedi.

Handal, yalnızca suikastın planlayıcısı olduğundan şüphelenilen Emmanuel Sanon'a bir ev kiraladığını ve Moise'yi öldürme planlarından haberdar olmadığını söyledi. Handal'ın avukatları, Haiti'de kötü şartlara maruz kalacağı için iade edilmemesi gerektiğini söyledi. (Reuters)