Günlerdir süren yakıt kıtlığı Haitilileri birkaç ulaşım seçeneğiyle baş başa bıraktı ve bazı işletmelerin kapanmasına neden oldu. Daha vahimi, sürekli elektrik kesintileri nedeniyle elektrik sağlamak için dizel jeneratörlere güvenen hastaneler de kapanabilir.

Durum, zaten zayıflayan bir ekonomi ve bir grup Kanadalı ve Amerikalı misyonerin bu ayın başlarında kaçırılması da dahil olmak üzere bir çete etkisi altında mücadele eden bir nüfus üzerinde daha fazla baskı yarattı.

ŞART KOŞTU

Başkent Port-au-Prince'in metropol bölgesindeki çetelerin "G9" koalisyonunun lideri Jimmy Cherizier, bir radyo röportajında, Henry görevden ayrılırsa yakıt kamyonlarının güvenli geçişini sağlayacağını söyledi. Cherizier, Haiti'de Radyo Mega'ya verdiği röportajda, "G9'un kontrolü altındaki alanlar yalnızca bir nedenden dolayı bloke edildi: Ariel Henry'nin istifasını talep ediyoruz" dedi.

Çete liderinin açıklamaları, Temmuz ayında Başkan Jovenel Moise'e düzenlenen suikastın ardından çetelerin giderek daha fazla siyasi bir rol üstlendiğini gösteriyor. Cherizier, Henry'nin kendisini Moise'nin cinayetiyle ilişkilendiren "soruları yanıtlaması" gerektiğini söyledi. Başbakan Henry, suikastla bir ilgisi olduğuna dair iddiaları reddetti. 

Reuters