Karşı çıkanların küçük işletmelere zarar vereceğini söylediği vergi değişiklikleri üzerine öfke derinleşirken, Cumartesi günü Budapeşte'de binlerce kişi Viktor Orban hükümetine karşı protestoların beşinci gününe girdi.

‘İNSANLARIN TAHAMMÜLÜ KALMADI’

Huzursuzluk, parlamentonun yüz binlerce küçük işletme sahibini etkileyecek bir yasa değişikliğini onaylamasından sonra başladı. Binlerce kişi Cumartesi günü Budapeşte şehir merkezinde "Orban kaybol!" sloganları atarak yürüdü.

37 yaşındaki Avukat Ilona Pusztai, “Hükümetin yaptığı çılgınca. Bu, bütçeye daha fazla gelir sağlamayacak” dedi. Bir başka protestocu, 68 yaşındaki öğretmen Zoltan Gemesi, “Hükümet şu anda bu tür tasarruf tedbirleri planlıyor, ancak insanlar artık bunlara tahammül edemiyor” dedi.

Birleşik bir muhalefete başkanlık eden ancak Nisan ayında Orban'a karşı kaybeden Peter Marki-Zay, protestolara hitaben yaptığı konuşmada, milliyetçi başbakanın kampanya vaatlerinin "yalan olduğunun kanıtlandığını" söyledi.

BAŞBAKAN ‘GEREKLİ’ DİYOR

Cuma günü yaptığı radyo konuşmasında Orban, vergi kanunu değişikliğini “iyi ve gerekli” olarak savundu. Temel ihtiyaç maddelerindeki tavan fiyatlara rağmen, Orta Avrupa ülkesi, Brüksel ile Avrupa Birliği fonlarının askıya alınmasıyla ilgili görüşmelerin ortasında yükselen enflasyon ve düşen yerel para birimi ile karşı karşıya.

Protestolar, Başbakan Orban'ın Nisan ayında üst üste dördüncü kez ezici bir farkla seçimi kazanmasından bu yana ilk kez yaşanıyor. (Guardian)