Araştırmaya göre, kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılmasının neden olduğu hava kirliliği, 2018'de küresel olarak 8,7 milyon ölümden sorumluydu; bu rakamın, o yıl ölenlerin beşte biri miktarında olması insanları şaşırttı. University College London'da coğrafyacı ve çalışmanın yazarlarından biri olan Eloise Marais, "Sonuçları elde ettiğimizde başlangıçta çok tereddüt ediyorduk, çünkü bunlar şaşırtıcıydı, ancak bu kirliliğin etkisi hakkında gittikçe daha fazla şey keşfediyoruz" dedi.

SİGARADAN ÖLEN KİŞİ SAYISINDAN FAZLA

Harvard Üniversitesi, Birmingham Üniversitesi, Leicester Üniversitesi ve University College London'daki bilim adamları arasındaki işbirliğinin bir sonucu olan çalışma, 2018 yılındaki 8,7 milyon ölümün "küresel ölüm ve hastalık yüküne önemli bir katkı" oluşturduğunu belirtiyor.

Ölü sayısı, her yıl dünya çapında tütün içmekten ölen ve sıtmadan ölenlerin toplamını aşıyor.

2,9 TRİLYONLUK KAR

Bilim adamları, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan yaygın hava kirliliği ile kalp hastalıkları, solunum rahatsızlıkları ve hatta görme kaybı vakaları arasında bağlantılar kurdular. Fosil yakıt emisyonları olmasaydı, dünya nüfusunun ortalama yaşam süresi bir yıldan fazla artarken, küresel ekonomi ve sağlık maliyetleri yaklaşık 2,9 trilyon dolar azalacaktı.

CİĞERLERE YERLEŞEN PARTİKÜL

Bu yeni araştırma, elektrik santralleri, arabalar, kamyonlar ve diğer kaynaklardan yayılan isli havadaki parçacıkların etkisinin daha ayrıntılı bir analizini kullanıyor. Bu partikül madde, solunduktan sonra akciğerlere yerleşir ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com