Manila'da bir Covid-19 bölümünde çalışan Michael Bilan, "Hastalık çok agresif hale geldi" dedi. Bu sefer, hastaların daha uzun süre daha yüksek miktarda oksijene ihtiyaç duyma eğiliminde olduklarını söyledi. 

HEMŞİRELERİN YARISI MESLEĞİ BIRAKTI

Filipinler, 2019'da Birleşik Krallık ve ABD de dahil olmak üzere yurtdışında çalışmak üzere ayrılan 17 bin kişiyle dünyanın en büyük hemşire tedarikçilerinden biri. Ancak, ücretlerin düşük ve koşulların kötü olduğu kendi sağlık tesislerinde personel bulmakta giderek daha fazla zorlanıyor. Geçen hafta, Filipinler Özel Hastaneler Birliği, özel hastane hemşirelerinin yüzde 40'ının geçen yıl mesleği bıraktığını ve bu yıl yeni enfeksiyon dalgalarının ardından daha fazlasının ayrıldığını tahmin ediyor.

Filipino Nurses United'ın (FNU) Başkanı Maristela Abenojar, hükümet hastaneler üzerindeki baskıyı hafifletmek için geniş çaplı personel alımı başlatmadıkça ve personele primler ödemedikçe daha fazlasının işi bırakacağı konusunda uyardı. Abenojar, "Önümüzdeki birkaç gün içinde hemen harekete geçmezlerse, sağlık çalışanları arasında büyük bir seferberlik olabilir" dedi.

YURTDIŞINA ÇIKIŞLARI YASAKLANDI

Geçen yıl hükümet, en az üç aylık bir sözleşme için yüzde 20 maaş artışı gibi detayları olan bir acil işe alım planını hayata geçirerek sağlık çalışanı krizini hafifletmeye çalıştı. FNU, hükümetin koşulları iyileştirmek için çok az şey yaptığını söylüyor.

Tartışmalı olarak, hükümet sağlık çalışanlarının denizaşırı ülkelere taşınmasını yasakladı. Daha sonra, bakım gruplarının şiddetli protestolarının ardından gitmesine izin verilen kişi sayısına bir üst sınır getirildi.

Filipinli hemşireler arasındaki göç eğilimlerini inceleyen Singapur Management Üniversitesi'nde sosyoloji doçenti Yasmin Ortiga, hemşirelerin yurt dışına çıkmasını engelleme girişiminin Filipinler'de ani bir politika değişikliğine işaret ettiğini söyledi. Ortiga, “Hemşireleri yurt dışına gitmeye her zaman teşvik ettiler çünkü hemşireler denizaşırı ülkelerde çok iyi iş çıkarıyor. Sanırım ülke uzun süredir onları ideal göçmen işçiler olarak görüyordu" dedi. 

Guardian