Bilişim ve sağlık bakanları da dahil olmak üzere en az 12 kabine üyesi, meslektaşlarına yer açmak için görev değişikliği öncesinde istifa etti.

KRİTİK ZAMANLAMA

Hareket, Uttar Pradeshdahil olmak üzere önemli eyaletlerde seçimlerden önce geliyor. Yeni kabine, hükümetin pandemiyi teslim etmesi ve bocalayan bir ekonomi konusundaki eleştirileri arasında açıklandı. Covid-19'un ikinci dalgası binlerce insanı öldürdü ve küçük kasabaları ve şehirleri perişan etti.

Sağlık Bakanı HarshVardhan, Çarşamba günü istifa eden en önde gelen bakan oldu.Vardhan, salgını ele alış biçimi nedeniyle geniş çapta eleştirildi. Mart ayının başlarında, ikinci dalganın Hindistan'ı, hastaneleri ve hatta krematoryumları ezmesine bir aydan kısa bir süre önce, ülkenin pandeminin "son düzlüğünde" olduğunu ilan etti. 

Hindistan'ın aşı programı da eleştirildi. Hintlilerin yüzde 5'inden biraz fazlası tam olarak aşılandı ve yüzde 22'si en az bir doz aldı. Aşılama hızı son haftalarda arttı, ancak bu yılın sonuna kadar tüm uygun vatandaşları aşılama hedefini karşılamak için yeterli değil.Ülke, son iki haftadır günde ortalama dört milyon doza ulaştı, ancak hedefine ulaşmak için her gün 8,5-9 milyon doza ulaşması gerekiyor.

MODİ’DEN STRATEJİK ATAMALAR

Bilişim Bakanı RaviShankarPrasad, kabineden çıkarılan bir diğer önemli isim. İstifası, Hindistan'ın tartışmalı yeni bilişim teknolojileri yasaları nedeniyle federal hükümet ve sosyal medya platformları arasında artan gerilimin ortasında geldi.

Çevre Bakanı PrakashJavadekar ve Eğitim Bakanı Dr.RameshPokhriyalNishank da istifa etti. Uzmanlar, 2022'de Uttar Pradesh, Goa, Uttarakhand, Manipur ve Pencap'taki eyalet seçimlerinin bazı değişiklik kararlarını etkilediğini söylüyor.

Siyasi açıdan önemli olan Uttar Pradesh eyaletinden en az altı bakan kabineye alındı. BJP, eyaletten seçilmiş bir milletvekili olan Modi'ye büyük bir utanç getirebileceği için Uttar Pradesh'i gelecek yıl elinde tutmak istiyor.Modi ayrıca bu sefer daha fazla kadın bakanı göreve getirdi. Daha önceki kabinede dört kadın bakan vardı, ancak şimdi yedi yeni üyeyle sayı 11'e çıktı.

(BBC)