Karar, Kasım ayının başından bu yana zehirli bir sisle mücadele eden Yeni Delhi'deki şehir yetkililerinin acil önlemler alarak okulların ve inşaatların  dört gün boyunca kapatılmasının ardından geldi. 

ACİL ÇÖZÜM ARANIYOR

Bir şehir sakininin dilekçesini değerlendiren üç yargıçtan oluşan bir panelin başkanı olan Baş Yargıç N.V. Ramana, "Bu süre zarfında başkent bölgesinin merkezini ve eyaletlerini evden çalışmaya yönlendirmeye yönlendiriyoruz" dedi.

Mahkeme ayrıca, yeni bir ekim mevsimi için tarlaları temizlemek isteyen yüz binlerce çiftçinin çıkardığı komşu eyaletler Haryana, Pencap ve Uttar Pradesh'teki mahsul atık yangınlarını dizginlemek için acil çözümler aradı.

Yargıç Surya Kant, "Bu konuda harekete geçmek istiyoruz" dedi. Mahkeme, yetkililerin yapacağı eylem için bir son tarih belirlememiş olsa da, kirlilik konusunu Çarşamba günü ele alacak. Hindistan'ın kış aylarında önemli bir hava kirliliği kaynağı olan mahsul atıklarının yakılmasını azaltma çabaları, son dört yılda milyarlarca rupi harcamasına rağmen çok az fayda sağladı. 

KİRLİLİKTE BİRİNCİ

Hava kalitesi endeksi Pazartesi günü Delhi'de 500 üzerinden 343'te kaldı ve bu, uzun süreli maruz kalındığında solunum hastalığına neden olabilecek "çok kötü" koşulların bir işareti.

Başkent, sıcaklıkların düşmesi ve endeksin 499'a ulaşmasıyla geçen hafta sonlarında sıkıntılı koşullar yaşadı. Yargıtay ayrıca, zorunlu olmayan araç trafiğini durdurmak, endüstriyel kirliliği azaltmak ve tozu sınırlamak için tedbir kararı verdi. Genellikle dünyanın en kirli başkenti olarak gösterilen Delhi'deki kötü hava kalitesine katkıda bulunanlar arasında, şehir dışındaki kömürle çalışan tesislerin yanı sıra çöplerin yakılması yer alıyor. 

Reuters