Asya ülkesi, İngiliz sömürge yönetiminden bağımsızlığının 75. yılını kutlarken, Delhi'deki 17. yüzyıldan kalma Kızıl Kale'den konuşan Modi, gençleri "büyük hedefler" ve ülkenin davası için yıllarını vermeye teşvik etti.

Hindistan bayrağı renklerinde sarık takan 71 yaşındaki Modi, 75 dakikalık konuşmasında, "Önümüzdeki 25 yılda Hindistan'ı gelişmiş bir ülke haline getirmeliyiz. Bu büyük bir karar ve tüm gücümüzle bunun için çalışmalıyız" dedi.

UZMANLAR ‘BÜYÜK’ DÜŞÜNÜYOR

Dünya Bankası şu anda Hindistan'ı düşük-orta gelirli bir ekonomi olarak sınıflandırıyor. Hindistan dünyanın altıncı en büyük ekonomisidir ve Mart 2023'te sona eren mevcut mali yılda yüzde 7'nin üzerinde büyümesi beklenmektedir. Birçok uzman, Hindistan ekonomisinin 2050 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'den sonra dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi haline gelebileceğini, ancak şu anda 2 bin 100 dolar civarında olan kişi başına gelirin birçok ülkeye kıyasla düşük kalabileceğini söylüyor.

NÜFUSTA ÇİN’İ GEÇİYOR

Yaklaşık 1,4 milyar nüfusuyla Hindistan'ın gelecek yıl dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'i geçmesi bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, Hindistan'ı Çin'in Asya ve ötesindeki hakim etkisine karşı gelecekteki bir rakip olarak görüyorlar. ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan'ı ulusal günü için tebrik etti ve ABD ve Hindistan'ın önümüzdeki yıllarda küresel sorunları ele almak için birlikte çalışmaya devam edecek "vazgeçilmez ortaklar" olduğunu söyledi. (Reuters)