Rembrandt'ın köleleştirilmiş insanların portrelerinden tasma ve ayak bilekliklerine kadar 140 nesnenin sergilendiği kölelik sergisi, 17. yüzyılın başları ile 1863 yılları arasında Hollanda’nın yaptığı köle ticaretinden mağdur olan 10 hayatı inceliyor. 

KRAL: ÖZÜR DİLERİM

Hollandalı tüccarlar 600 binden fazla Afrikalıyı Kuzey ve Güney Amerika'ya, Hint Okyanusu çevresinden ise 660 bin ila 1.1 milyon insanı köle olarak sattı. Geçen yıl Kral Willem-Alexander, Hollandalı sömürgecilerin Endonezya'daki "aşırı şiddeti" için özür diledi. Hollanda'da, İngiltere'de olduğu gibi, okullarda ve halka açık yerlerde imparatorluğun ve köleliğin sokak isimleri ve heykellerle muamelesi hakkında bir tartışma devam ediyor. 

KORKUNÇ KADERİN DETAYLARI

Sergilenen belgeler, direnenlerin çoğunun korkunç kaderini de detaylandırıyor. 1707'de Palmeneribo adlı bir şeker plantasyonunda çalışan Wally, yargıç Cornelis de Huijbert tarafından ölümünün “mümkün olan en acı verici ve uzun süreli” olması için etinin kırmızı sıcak kıskaçlarla parçalanması şartıyla yavaş yavaş ölüme mahkum edildi. 

DİJİTAL OLARAK GEZİLEBİLİR

Rijksmuseum şu anda halka kapalı ancak dijital bir tur mevcut ve öğrenciler ücretsiz olarak davet ediliyor. Sergi 29 Ağustos'a kadar sürecek.  (Guardian)