Geçen ay bir adamın bir polis memuruna saldırmasının ardından tartışmalı bir öğrenci sendikası açıklamasına yanıt olarak tutuklamalar yapıldı. Şehrin ulusal güvenlik polis biriminden Steve Li, “Bugün 18 ila 20 yaşları arasında dört erkek öğrenci tutuklandı" dedi. 

‘’İNTİHAR EYLEMLERİNİ TEŞVİK ETTİ’’

1 Temmuz'da bir adam yoğun bir alışveriş bölgesinde bir polis memurunu bıçaklayıp yaraladı ve ardından yetkililerin “iç terör eylemi” olarak adlandırdığı eylemde intihar etti. Kısa bir süre sonra, Hong Kong Üniversitesi (HKU) öğrenci birliği, saldırganın ölümüyle ilgili “derin üzüntüyü” ifade eden ve “fedakârlığı” için takdirini ifade eden bir bildiri yayınladı.

İfade, sendika geri çekildikten ve ifadeleri için özür diledikten sonra bile oldukça tartışmalıydı. Li, “Terörizmi ve ayrım gözetmeyen bir saldırıyı güzelleştirdi, rasyonelleştirdi, yüceltti ve intihar eylemlerini teşvik etti” dedi.

MUHALEFET SUÇ SAYILIYOR

Yasal kaynaklar, tutuklananlardan üçünün savcıların haklarında suçlamada bulunmasının ardından mahkemeye çıkarılacağını söyledi. Geçen ay polis sendika ofislerinin, kampüs TV istasyonunun ve öğrenci dergisinin bulunduğu binalara baskın düzenledi. HKU yönetimi, sendika konseyi üyelerinin kampüse girmesini de yasakladı.

Terörizmi savunmak, 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır ve Hong Kong'un ulusal güvenlik yasası kapsamındadır. İki yıl önce büyük ve genellikle şiddetli demokrasi protestolarına yanıt olarak Pekin tarafından şehre dayatılan bu yasa, muhalefeti suç sayıyor. Yıkım, ayrılık, terör ve yabancı güçlerle muvazaa olarak kabul edilen suçları kapsar.

Pek çok demokrasi savunucusu da dahil olmak üzere 130'dan fazla kişi, çoğunluğu siyasi görüşlerini ifade ettikleri için ayrılık veya devirme suçlamalarıyla yasa uyarınca tutuklandı.

(Guardian)