Yetkililer, Haziran ayında, finans merkezinin sansür kurulunun, güvenlik yasasını ihlal eden içerik için gelecekteki filmleri kontrol edeceğini duyurdu. Ancak Salı günü, daha önce yeşil ışık verilen tüm başlıkları da kapsayacak yeni, sertleştirilmiş bir sansür yasasını açıkladılar.

'KURULDAN ONAY ALMASI MECBURİ'

Ticaret Sekreteri Edward Yau, “Geçmişte, şimdiki zamanda ve gelecekte halka açık sergilenecek herhangi bir filmin onay alması gerekecek” dedi.

İki yıl önce demokrasi protestolarının finans merkezini sarsmasının ardından, yetkililer Çin yönetimini eleştirenlerin kökünü kazımak için kapsamlı bir baskı başlattı. Çin'in dayattığı yeni bir güvenlik yasası ve “Hong Kong'u Vatanseverler yönetiyor” adlı resmi bir kampanya, o zamandan beri birçok muhalifi suçladı ve demokrasi hareketini boğdu.

Güvenlik yasası, yetkililerin ayrılma, yıkım, terörizm veya yabancı güçlerle gizli anlaşma olarak kabul ettiği her şeyi yasaklıyor. Yasa kapsamında tutuklananların neredeyse tamamı demokrasi aktivistleriydi. 

GÖSTERENLERE PARA VE HAPİS CEZASI

Yasadışı filmleri göstermenin azami cezası üç yıla kadar hapis ve 130 bin dolar para cezasına kadar artırılacak. Ulusal güvenlik riski olarak kabul edilen filmlerle ilgili kararlar, olağan kanallardan temyiz edilemeyecek ve bunun yerine, uzun ve maliyetli bir yasal prosedür olan Hong Kong mahkemelerinde adli inceleme başlatmak zorunda kalacaklar.

Yetkililer, “ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı” sayılan başlıklar gösteren mekanların izleme izinlerini de iptal edebilir. Yasa, Hong Kong'u filmlerin titizlikle incelendiği ve her yıl yalnızca bir avuç batı filmi veya belgeselinin ticari olarak yayınlandığı Çin anakarasına çok daha yakınlaştıracak.

Guardian