Hong Kong, askerler demokrasi çağrısı yapan protestocularla dolu olan meydanı bastığında ölenleri hatırlamak için genellikle toplu bir nöbet tutuyor, ancak polis son iki yıldır corona virüs pandemisini sebep göstererek etkinliği yasakladı.

‘İZİNSİZ TOPLANTILAR’

Etkinlik, Pekin'in yıkım, ayrılık, “terörizm” veya yabancı güçlerle gizli anlaşma olarak kabul ettiği her şeyi ömür boyu hapisle cezalandıran ulusal güvenlik yasasını dayatmasından bu yana ilk kez düzenleniyor.

Polis, anmanın yasayı ihlal edip etmeyeceğini netleştirmedi, ancak Perşembe günü geç saatlerde yapılan bir açıklamada, herhangi bir toplantının "halk sağlığı ve yaşamları için önemli tehditler" oluşturduğunu söyledi ve uyardı. 

Bu tarz “izinsiz toplantılara” katılanlar beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Görevli polislerden yapılan açıklamada, "Polis, gün içinde ilgili yerlere yeterli insan gücünü yerleştirecek ve tutuklamalar da dahil olmak üzere yasayı uygulamak için kararlı adımlar atacak" denildi.

YASA GEÇTİĞİNDEN BERİ RAHAT YOK

Hong Kong'a 1997'de Çin yönetimine geri döndüğünde Pekin’den siyasi ve sivil özgürlükler vaat edildi, ancak Ulusal Güvenlik Yasası yaklaşık bir yıl önce yürürlüğe girdiğinden beri, halk tarafından seçilmiş milletvekilleri de dahil olmak üzere düzinelerce aktivist ve demokrasi yanlısı politikacı, tutuklanmış ve bazıları hapse atıldı. Diğerleri sürgüne gitti.

Yıllık nöbeti organize eden Çin'deki Yurtsever Demokratik Hareketleri Destekleyen Hong Kong İttifakı'nın Başkan Yardımcısı Chow Hang-tung, Cuma sabahı şehir merkezindeki ofisinin önünde sivil memurlar tarafından tutuklandı.

(Al Jazeera)