Hindistanlı bir avukat olan Tungnath Chaturvedi, Moradabad'a gitmek için 1999'da Uttar Pradesh'teki Mathura istasyonundan bir bilet aldığında, 70 yerine 90 rupi ödedi. Orada şikayette bulundu ve sonra geri ödeme alamadı.

66 yaşındaki Chaturvedi, yerel tüketici mahkemesine Hindistan Demiryolları'nın Kuzey Doğu Demiryolları Hizmetleri bölümü hakkında şikayette bulundu ve 100 duruşmanın ardından mahkeme geçen hafta onun lehine karar vererek demiryollarına 15 bin rupi (neredeyse 3 bin 500 lira) para cezası ödemesine hükmetti.

Karar, Chaturvedi için bir haklılıktı, ancak BBC'ye söylediği gibi: "Bu davayla savaşırken kaybettiğim enerjiye ve zamana bir fiyat koyamazsınız."

‘40 MİLYON DAVALIK SİSTEM’

Dava, yaklaşık 40 milyon davanın sistemi tıkadığı Hindistan'ın aşırı yüklü mahkeme sistemini vurguluyor. Hukuk davalarının bir sonuca varmasının 10-15 yıl sürdüğü bilinmektedir. Şaşırtıcı olan şey, bir demiryolu mahkemesi davayı reddettiğinde davayı yüksek mahkemeye götürmek de dahil olmak üzere, Chaturvedi'nin küçük bir miktar üzerindeki kararlılığıdır.

Ailesi, kendisini temsil etmesine ve herhangi bir yasal ücreti olmamasına rağmen, bunun anlamsız olduğuna ve zaman ve para kaybı olduğuna onu ikna etmeye çalıştı, ancak o kararlıydı. BBC'ye “Önemli olan para değil. Bu her zaman adalet ve yolsuzlukla mücadele ile ilgiliydi, bu yüzden buna değdi" dedi.

Ülkenin en büyük işvereni olan Indian Railways'in davayla mücadeleye devam etmeyi seçmesi de aynı derecede şaşırtıcıydı. (Guardian)