Kore Merkezi Haber Ajansı, ülke lideri Kim Jong Un'un Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüş alışverişinde bulunurken "düşman güçlerin" yarattığı zorluklar karşısında Çin ile daha güçlü "birlik ve işbirliği" çağrısında bulunduğunu söyledi.

KATKI SÖZÜ VERDİ

Bölgede etkili olan haber ajanslarına göre Xi, Kim'e gönderdiği mesajda ikili ilişkileri her iki ülke için de "değerli bir varlık" olarak nitelendirdi ve Kore’deki barış ve istikrara katkılar yapacağına söz verdi.

Kore Merkezi Haber Ajansı, Xi'nin "iki ülkenin halklarına daha iyi bir yaşam sağlama" taahhüdünü de ifade ettiğini söyledi. 

Bazı analistler bunu, Çin'in yakında Kuzey Kore'ye ihtiyaç duyulan gıda, gübre ve pandemi etkisinin ortasında yardım sağlayacağının bir göstergesi olarak gördü.

ÇİN’E ‘NÜFUZUNU KULLAN’ TALİMATI

Liderler arasındaki mesajlar, Biden yönetimi, Kuzey Kore’ye uygulanan nükleer tehdit ve Çin'in bölgesel etkisiyle başa çıkmak için Asyalı müttefikleri Güney Kore ve Japonya ile işbirliğini güçlendirmek için diplomatik çabaları hızlandırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un Çin otoriterliğine karşı geri adım atmak için müttefikleriyle birleştiğini söyledi. Seul ziyareti sırasında Blinken, Kuzey Kore’nin nükleer hırslarını ve insan hakları sicilini sert bir şekilde eleştirdi ve Kuzey’i nükleer silahlardan arındırmaya ikna etmek için Çin’e “nüfuzunu” kullanması için baskı yaptı.

KORE’DEN DENGE POLİTİKASI

Blinken'in hükümeti hakkındaki eleştirilerine yanıt veren Komünist Parti Dışişleri Şefi Yang Jiechi, Pekin'in herhangi bir konuda geri adım atma niyeti olmadığını ve Amerika'nın zorlamayı bırakması gerektiğini söyledi. Kuzey Kore 2018'den itibaren ABD ile diplomasi peşinde koşarken, aynı zamanda müttefiki ve ekonomik can simidi olan Çin ile ilişkileri güçlendirmeye çalıştı.

(AP'den Çeviri: Polemikhaber)