Pakistan Dışişleri Bakanı Shah MehmoodQureshi, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani ile birlikte İslamabad'da düzenlediği basın toplantısında, "Afganistan'ın geleceğini ve halkını kurtarmak için hiçbir koşula bağlı kalınmamalı" dedi.

‘’AFGANİSTAN’IN ÇÖKÜŞÜNE YOL AÇACAK ADIMLAR ATMAYIN’’

Qureshi, dünyanın, insan hakları da dahil olmak üzere önemli konularda taahhütlerini yerine getirip getirmediklerini görmek için Taliban'ın yeni siyasi yapısının davranışını izlediğini söyledi. Pakistanlı bakan, ‘’Acil ekonomik yardıma veya kalkınmaya hazır değilseniz, tamam ama Afganistan'ın ekonomik çöküşüne yol açacak adımlar atmayın" dedi.

Sözleri Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed tarafından tekrarlandı. Katarlı mevkidaşı, "İnsani yardım, herhangi bir siyasi ilerlemeden bağımsız olmalıdır" dedi ve siyasi gelişmelere rağmen Afganların desteklenmeyi hak ettiğini söyledi.

Pakistan ve Katar, Taliban üzerinde en fazla etkiye sahip iki ülke olarak kabul ediliyor. Pakistan uzun zamandır 2001'de ABD liderliğindeki Afganistan işgalinden sonra birçok üst düzey Taliban liderinin kaçtığı bir ülke olarak görülüyor. 2013'te Taliban siyasi ofisini Katar'ın başkenti Doha'da açtı.

(Reuters)