Başkent Addis Ababa'ya yapılacak bir hareket, Etiyopya hükümet birlikleri ile ülkenin kuzey bölgesindeki Tigray güçleri arasında yaklaşık bir yıl önce çıkan çatışmadan bu yana binlerce insanın ölümüne yol açan çatışmada yeni bir aşamaya işaret edecek.

Başbakan Abiy Ahmed yaptığı açıklamada, federal birliklerin Tigray güçlerine karşı dört cephede savaştığını ve "düşmanımızın asıl gücünün zayıflığımız ve hazırlıksızlığımız olduğunu bilmeliyiz" dedi.

İKİ BÜYÜK GÜÇ BİRLEŞİYOR

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nden (TPLF) yapılan açıklamada, bu yılın başlarında ittifak kurduğu başka bir silahlı grup olan Oromo Kurtuluş Ordusu ile fiziksel olarak bağlantı kurmaya hazır olduğu belirtildi. Federal hükümet bu iddiaya karşı çıksa da Tigray güçleri, Dessie ve Kombolcha'nın kilit şehirlerini kontrol ettiğini iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, Dessie ve Kombolcha'nın Tigray güçlerinin elinde olduğu haberlerinden endişe duyduğunu söyleyerek, "Sürekli çatışmalar, kuzey Etiyopya'daki korkunç insani krizi uzatıyor. Tüm taraflar askeri operasyonları durdurmalı ve ön koşulsuz ateşkes görüşmelerine başlamalıdır” dedi.

Kombolcha'nın ele geçirilmesi, Etiyopya ordusuna ve müttefiklerine karşı savaşan savaşçılar için stratejik bir kazanç olacaktır. Bölge, Addis Ababa'dan yaklaşık 380 kilometre uzaklıkta bir ana yol üzerinde yer alıyor. (Guardian)