İki hafta önce yapılan seçimin ikinci turunda aşırı sağ rakibi Marine Le Pen'i mağlup eden Macron, “Savaştan pandemi ve ekolojik acil duruma… Ülkemiz nadiren böyle bir zorluk kombinasyonuyla karşı karşıya kalıyor. Fransa halkı gelecek için açık ve net bir proje olan bağımsızlık, bilimsel, sosyal ve ekolojik ilerleme projesini seçti” dedi.

Macron, "Fransa olarak, yüzyılın değiştiği bu anda, bir yol haritası çizmeli ve birlikte bir yol göstermeliyiz. Gerçekle yüzleşme cesaretini gösterelim. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve laiklik değerlerine sadık olalım. Cumhuriyeti ve içerdiği her şeyi sevmeye devam edelim. Vatanımızı sevelim” diye ekledi.

‘İLK DÖNEMİM GİBİ OLMAYACAK’

İkinci beş yıllık görev süresinin ilk döneminin devamı olmayacağına ve “yeni bir yöntem” olacağında ısrar etti. “Daha kapsayıcı” bir eğitim sistemi ve “her yerde erişilebilir bir sağlık hizmeti” ile daha fazla cinsel eşitlik ve daha güçlü bir ordu oluşturmak için “harekete geçme” sözü verdi.

Daha sonra, aralarında eski cumhurbaşkanları Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ın yanı sıra kabinesinin mevcut üyelerinin de bulunduğu pek çok konukla, önümüzdeki günlerde bir değişiklikle karşı karşıya kalacakları pek çok kişiyle el sıkıştı. (Guardian)