Aile üyeleri BBC Farsça'ya, genç kızın cesedini başkentte bir morgda bulmadan önce 10 gün boyunca nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

‘SOSYAL MEDYA GÖNDERİSİNDEN SONRA…’

Teyzesi Ataş Şahkarami, yeğeninin 20 Eylül günü akşam 5 civarında evden ayrıldığını ve akşam 7’ye kadar en son teması kurduğunu söyledi. Hayatını kaybeden Şahkarami'nin bir arkadaşı, Teyze Atash Şahkarami’ye, Şahkarami'nin sosyal medya hesabından başörtüsünü yaktığını gösteren bir video paylaştığını ve bunun ardından güvenlik görevlileri tarafından takip edildiğini söyledi.

Ataş Şahkarami, "Onu teşhis etmeye gittiğimizde vücudunu görmemize izin vermediler, sadece yüzünü birkaç saniyeliğine görmemize izin verdiler" dedi.

DEVLET ‘ÖLÜ BULUNDU’ DİYOR

Devlet bağlantılı haber ajansı Tasnim, Şahkarami'nin 21 Eylül'de Tahran'daki bir evin arka bahçesinde ölü bulunduğunu söyledi. Tasnim, polisin Şahkarami'nin bitişik bir binaya girerken kamera görüntülerini izlediğini ve nasıl öldüğünün belirsizliğini koruduğunu söyledi. Tasnim, gencin polis tarafından öldürüldüğüne dair "yabancı basında" yer alan iddialara dair "hiçbir kanıt" bulunmadığını söyledi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı, Şahkarami'nin son anlarını gösterdiğini iddia ettiği güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. Ajansın polis ve adli makamlardan edindiğini söylediği videoda, bir kişinin ara sokağa girip bir eve girdiği ve kapıdan girerken yüz maskesini indirdiği görülüyor.

‘DİKTATÖRE ÖLÜM’ SLOGANLARI

Şahkarami'nin ölümü, ülkenin ahlak polisi tarafından başörtüsünü takma şekli nedeniyle gözaltına alındıktan sonra ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin Eylül ayında ölümünün ardından ülke çapında protestolar İran'ı kasıp kavururken geldi. Ülke genelinde kızlar ve kadınlar okul ve üniversite kampüslerinde ve sokaklarda protesto gösterileri düzenliyor. Sosyal medya videolarında İranlı kadın ve kızların “diktatöre ölüm” sloganları atıldığı ve protesto için başörtüleri olarak bilinen zorunlu başörtülerini çıkardıkları görülüyor. (CNN)