25 yaşındaki Jatuporn Saeoueng, 2020'de Bangkok'taki bir siyasi gösteride pembe bir elbise giydi. Sadece geleneksel bir elbise giydiğini söyleyerek kraliyete hakaret suçlamasını reddetti. Ancak Tayland, kralın ve diğer kraliyet üyelerinin eleştirisini etkin bir şekilde yasaklayan katı yasalara sahiptir.

PEMBE ‘RAHATSIZ ETTİ’

Kral Maha Vajiralongkorn 2019'da tahta çıktığından beri, hak grupları yetkililerin güçlü monarşide reform talep eden bir protesto hareketini bastırmak için sert yasaları daha fazla uyguladığını söylüyor.

İnsan hakları grupları, mahkemenin kararını şiddetle eleştirdi. Jaturpon üç yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak cezası iki yıla indirildi. 2020'deki protestoya pembe ipek bir elbise giymiş bir sanatçı olarak katılmıştı ve burada başını şemsiye tutan bir görevli eşliğinde kırmızı halıda yürüdü. Kralın karısı Kraliçe Suthida, halka açık etkinlikler için genellikle resmi ipek modası giyer. Tayland kraliyet üyelerinin ayrıca törenlerde ve diğer etkinliklerde şemsiye tutan görevlileri vardır.

AP'nin haberine göre Jatuporn, mahkeme kararından önce yayınlanan bir röportajda, "Kimseyle alay etmek gibi bir niyetim yok. O gün kendim için, Tayland geleneklerinden bir elbise giydim" dedi. O yıl monarşiyi ve askeri hükümet üzerindeki etkisini eleştiren birkaç protestodan biri olan kırmızı halı protestosu, Kral Vajiralongkorn'un kızlarından biri tarafından düzenlenen bir moda şovuyla aynı hafta sahnelenmişti.

SOSYAL MEDYADAN ELEŞTİRİYE 43 YIL

Geçen yıl, kraliyet ailesini sosyal medyada eleştirdiği düşünülen eski bir memur 43 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Protesto hareketi başlangıçta 2014 yılında bir darbeyle demokratik olarak seçilmiş bir sivil hükümetten iktidarı ele geçiren eski cunta liderinin liderliğindeki askeri destekli hükümeti hedef almıştı. Ancak eleştirileri daha sonra yeni kral ve kraliyet ailesini kapsayacak şekilde genişledi. (BBC)