Zengin ülkeleri gelişmekte olan ülkelerle en az 1 milyar dozu paylaşmak veya ciddi ekonomik sonuçları riske atmak için acilen harekete geçmeye çağıran Washington merkezli fon, zengin ve fakir ekonomiler arasındaki uçurumun pandemi sırasında genişlediğini ve gelecek yıl daha da kötüleşme riskini taşıdığını söyledi.

Aşıların hızla piyasaya sürülmesi, daha zengin ülkelerde ekonomik görünümü iyileştirirken, aşılama oranlarını iyileştirecek ve ekonomilerinin yeniden açılmasını destekleyecek kaynakların eksikliği, düşük gelirli ülkelerde büyüme oranlarını düşürdü.

ORTA DİREK ERİYOR

Küresel ekonominin altı aylık sağlık kontrolünde aşağı yönlü risk senaryosunu ortaya koyan IMF, yeni corona virüs çeşitlerinin 2025 yılına kadar küresel GSYİH'den 4,5 trilyon doları sileceğini ve bu kaybın üçte ikisinden fazlasının orta gelir grubuna düşeceğini söyledi. 

IMF, virüsün kontrolden çıktığına, kredi ve yatırımları kısıtladığına ve uzun yıllar boyunca büyüme potansiyelini azalttığına inanılırsa finansal piyasaların paniğe kapılabileceğini söyledi.

IMF'nin Baş Ekonomisti Gita Gopinath, böyle bir gidişatın zengin ülkelerin görünümüne zarar vereceğini söyleyerek, ‘’Kötüleşen bir pandemi ve sıkılaşan finansal koşullar, yükselen piyasalara ve gelişmekte olan ekonomilere çifte darbe vuracak ve toparlanmalarını ciddi şekilde aksatacaktır” dedi. 

Guardian