En iyi 20 ekonomiden oluşan grubun finans yetkililerinin, ülkelerin salgın ve ekonomik etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için bu hafta IMF’nin 650 milyar dolarlık yeni tahsisini desteklemeleri bekleniyor.

‘12 MİLYAR DOLAR’

IMF ve diğer uzmanlara göre, aşılama oranları ve ekonomik gelişme dünya genelinde büyük farklılıklar gösteriyor.

Rockefeller Vakfı'nın yeni raporu, fon açığını hızla kapatmak ve dünya çapında daha fazla insanı aşılamak için maddi kaynak tahsis edebileceğini ve küresel ekonomik iyileşmeyi durdurabilecek virüs mutasyonlarını önleyebileceğini söylüyor.

Borç veren ve IMF tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre Dünya Bankası, Afrika'nın tek başına COVID-19 aşılarını yeterli seviyelere ulaşması için yaklaşık 12 milyar dolara ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.

‘YÜZDE 86’SI ZENGİN ÜLKELERDE’

Rockefeller raporu, yüksek ve üst orta gelirli ülkelerin Mart ayı sonu itibariyle dünya çapında uygulanan COVID-19 aşılarının yüzde 86'sını oluşturduğunu belirtti. Gelişmiş ekonomilerin, aşılama girişimini ve yoksul ve orta gelirli ülkelere yardım etmek için gereken diğer önlemleri finanse etmek için en az 100 milyar doları tahsis etmeyi hedeflemesi gerektiğini söyledi. (Al Jazeera)