Döviz kurlarındaki tarihi yükseliş karşısında Türk lirasının değer kaybı ve ekonomik kriz; Türkiye basınında olduğu kadar dünya basınında da takip ediliyor. İngiliz Sunday Times gazetesi, Türkiye'deki son gelişmelere ilişkin kapsamlı bir haber hazırladı. Haberde; AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ilgili dikkat çeken tespitler yer aldı.

Louise Callaghan imzasını taşıyan haberde; "Fiyatlar ve baskı artarken Türkiye’de orta sınıf Erdoğan’ı terk etmeye başladı" başlığı kullanıldı. Türkiye'deki seçmenlerle görüşülerek hazırlanan haberde, "Eski destekçileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 yıl Türk siyasetini domine ettikten sonra ‘bağı kalmadığını’ söylüyor. Fakat seçmenlerin az alternatifi var" ifadesine yer verdi.

Sözcü'nün aktardığı habere göre; eskiden AK Parti’ye oy veren Murat isimli bir seçmenin ifadelerine de yer verildi ve AK Partili seçmenin ekonomik krizle birlikte Erdoğan'ı terk ettiği anlatıldı. Murat isimli seçmen, "Ben eskiden ona oy verirdim fakat şimdi zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olduğunu görüyorum” dedi.

ANKARA VE İSTANBUL HATIRLATMASI

Haberde; ülkede yaşam standartlarının düştüğü ve seçmenin AK Parti’yi terk ettiği belirtilirken 2019 yılında yapılan seçimlerde AK Parti’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kenti kaybettiği de hatırlatıldı.

'2023'TEKİ SEÇİMDE ŞANSI SALLANTIDA'

Anketlerde bir dönem Erdoğan’a desteğin yüzde 50 seviyelerinin üzerinde olduğu belirtilirken bunun yüzde 30 seviyelerine düştüğü de belirtildi. Makalede, “2023’teki seçimde şansı da sallantıda. Dış güçlerle ilgili açıklamaları bile karşılık bulamıyor” yorumu yapıldı.

'TÜRKLER, BU YENİ VE İSTİKRARSIZ GERÇEĞİ ANLAMAKTA ZORLANIYOR'

Makalede, “Türkler de bu yeni ve istikrarsız gerçeği anlamakta zorlanıyor. Eskiden tatillerinde yurt dışına gitmek isteyen orta sınıf profesyoneller şimdi ilaç stoku yapıyor. Fiyatlar dengeye gelmeden önce üreticilerin fiyatlarını artırmalarından endişe ediliyor” yorumu yer aldı. Öte yandan makalede AK Parti karşısındaki
alternatifler de sıralandı.

Gazete, “Şu ana kadar gerçek bir alternatif yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski destekçilerinden çoğu Atatürk’ün kurduğu CHP’ye oy vermeyecek. Onların dini bütün insanlara ayrımcılık yaptıklarına inanıyor. Bir dönem Kürt Obama olarak anılan HDP’nin lideri Demirtaş da cezaevinde” ifadesini kullandı.