Sir Stephen Lovegrove, soğuk savaş sırasında rakip güçlerin birbirini daha iyi anladığını ve bugün diyalog eksikliğinin yanlış hesaplamaları daha olası hale getirdiğini söyledi. Tehlikeli silahların daha yaygın olarak bulunduğu "yeni bir çoğalma çağında" olduğumuzu da sözlerine ekledi.

‘KONTROLSÜZ BİR ÇATIŞMA RİSKİ ARTIYOR’

ABD’nin Washington eyaletindeki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde konuşan Sir Stephen Lovegrove, soğuk savaş'ın onlarca yılı boyunca, batı güçlerinin "Sovyet doktrini ve yetenekleri konusundaki anlayışımızı geliştiren" müzakerelerden yararlandığını söyleyerek "Bu, ikimize de nükleer savaşa girme yolumuzu yanlış hesaplamayacağımız konusunda daha yüksek bir güven verdi. Bugün, gelecekte bizi tehdit edebilecek diğerleriyle, özellikle de Çin'le aynı temellere sahip değiliz” dedi. 

İngiltere’nin saygın ismi, "Diyalog yoluyla inşa edilen güven ve şeffaflık, aynı zamanda, uygunsuzlukları gördüğümüz yerde dile getirmede daha aktif olabileceğimiz anlamına da gelmelidir” diye eklerken, Rusya'nın anlaşma taahhütlerini tekrar tekrar ihlal etmesinin yanı sıra Çin'in nükleer cephaneliğini genişletme hızı ve ile "kontrolsüz bir çatışma" riskini arttırdığını söyledi. (BBC)