Parlamentonun sağlık ve bilim komiteleri, hükümet politikası, sağlık ve bilim danışmanlarını içeren 50'den fazla tanığın saatlerce ifadesinin ardından Covid-19 pandemisinden alınan dersler hakkında ortaklaşa 150 sayfalık bir rapor yayınladı.

’KADERCİLİK POLİTİKASI’

Raporda, pandeminin erken aşamalarında Covid-19 enfeksiyonlarını yönetmeye çalışıp baskılamamanın ciddi bir hata olduğunu ve bunun "kadercilik politikası’’ olduğu belirtildi.

Milletvekilleri Jeremy Hunt ve Greg Clark, "Test ve izleme programımızın etkili olması çok uzun sürdü. Hükümet bilimsel tavsiyeleri ciddiye aldı, ancak daha kapsamlı bir kapanmayı geciktiren fikre daha fazla meydan okuma olmalıydı" dedi.

‘AŞILAMA HARİÇ TÜM HAMLELER GEÇ GELDİ’

Raporda, Covid-19 aşılarının piyasaya sürülmesinin iyi planlandığı ve yürütüldüğü belirtildi, ancak genel olarak, hataların tekrarlanmasını önlemek için derslerin alınması gerektiği konusunda uyarıldı ve pandemi acil durum planlamasına daha fazla odaklanmayı önerdi.

Raporda, "İngiltere'nin aşı geliştirme ve yerleştirme istisnası dışında tepkisi, çoğunlukla beklentinin aksine çok reaktif oldu" dedi. 

Reuters