Ulusal İstatistik Ofisi, artıştan çok çeşitli mal ve hizmetlerden, ancak özellikle petrol, giyim ve ayakkabıdan gelen fiyat baskısının sorumlu olduğunu söyledi.

IMF’DEN ’SON 30 YILIN REKORU GELİYOR’ AÇIKLAMASI

KPMG ekonomisti Yael Selfin, "Bugünün enflasyon rakamlarına rağmen, İngiltere Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında bekle-gör yaklaşımı benimsemesini ve Omicron varyantının büyüme ve enflasyon üzerindeki net etkisini değerlendirmek için daha fazla zaman tanımasını bekliyoruz" dedi.

Uluslararası Para Fonu, İngiliz enflasyonunun gelecek yılın ikinci çeyreğinde, son 30 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,5'e ulaşacağını tahmin etti ve İngiltere Merkez Bankası'nı "eylemsizlik önyargısına" yenik düşmemesi konusunda uyardı.

Küresel olarak enflasyon, yüksek enerji fiyatları ve Covid-19 ile ilgili tedarik zinciri darboğazları nedeniyle ekonomistlerin bu yıl beklediğinden çok daha hızlı yükseldi. Britanya'da, Brexit sonrası ticaret ve göç engelleri de sorunlara neden oldu.

GÖZLER FAİZ KARARINDA

Bank of England (BoE), enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının kesinlikle yükselmesi gerektiğini söyledi, ancak hükümetin işten çıkarma programının sona ermesinin etkisiyle ilgili belirsizlik nedeniyle geçen ay geniş çapta beklenen bir hamleyi erteledi.

Ekonomistlerin çoğu, hızla artan Omicron varyantı vakalarının yarattığı tehdidin bilinmeyen boyutu nedeniyle, BoE'nin Aralık toplantısından sonra Perşembe günü faiz oranlarını yükseltmesini beklemiyordu.

Bugünkü veriler, daha değişken enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE'nin, yüzde 3.4'ten yüzde 4'e yükseldiğini, tüm ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde ve 1992'den bu yana en yüksek olduğunu gösterdi. 

Reuters