Kraliyet Donanması savaş gemisinin geçişine Rusya'nın tepkisi beklense de, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Kremlin'in uyarı atışları konusunda bu kadar hızlı olmasını beklemiyordu. 

BOMBA İDDİASI ÇÜRÜTÜLDÜ

Bir savunma kaynağı, "Bir şeyler olabileceğini biliyorduk, ancak Rusların bunu söylemesini pek beklemiyorduk" dedi. Rutin olsa da gergin bir görev olması beklenen hamle, askeri ve diplomatik bir olaya dönüştü.

Rus ordusu ayrıca bir jetin İngiliz gemisinin rotasını değiştirmeye zorlamak için yoluna dört bomba attığını iddia etti, ancak bunu destekleyecek hiçbir kanıt olmadığı için bu hızla çürütüldü.

Perşembe günü konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, HMS Defender'ın konuşlandırılmasının "tamamen uygun" olduğunu söyledi. 

Başbakan şunları ekledi: “Önemli olan nokta, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımamamızdır. Bu, Ukrayna'nın egemen topraklarının bir parçası, yasaları haklı çıkarmamız ve bizim yaptığımız şekilde seyrüsefer özgürlüğünü sürdürmemiz, iki nokta arasındaki en kısa yolu seçmemiz tamamen doğruydu ve biz de öyle yaptık."

‘’İŞE YARAMAZSA…’’

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı SergeiRyabkov, "Sağduyuya başvurabilir ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesini talep edebiliriz ama işe yaramazsa, sadece gemininyoluna değil, aynı zamanda hedefin kendisine de bomba atabiliriz" dedi. 

(Guardian)