28-30 Eylül tarihleri arasında Opinium tarafından gerçekleştirilen 2 bin kişilik ankete göre, İngilizlerin sadece yüzde 18'i Truss'ın yaptıklarını onaylıyor. Halkı yüzde 55'lik büyük bir kesimi ise geçtiğimiz ay başbakanlık koltuğuna oturan ismi onaylamıyor.

‘TARİHTE İLK’

Anketi gerçekleştiren Opinium'un Politika ve Halkla İlişkiler Başkanı James Crouch, Guardian'a verdiği demeçte, "Bu, 2010 genel seçimlerinden bu yana Muhafazakar bir başbakan için ortaya çıkan en kötü anket sonucu" dedi.

Crouch, "Liz Truss, görev sürelerinin sonunda, göreve geldikleri haftalarda ve hükümetinin ilk büyük eyleminin ardından birkaç gün içinde, hem Theresa May hem de Boris Johnson'ın düşük destek oranının daha aşağı bir rakamına ulaşmayı başardı" diye ekledi. 

MUHALEFETE DESTEK ARTTI

Buna karşılık, iktidardaki Muhafazakar Partisi’nin karşısındaki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a olan destek oranı yükseldi. 

Anket, hükümetin enflasyonla ve yükselen enerji fiyatlarıyla mücadele etmenin yollarını ararken ortaya çıktı. Başbakan, enerji fiyatlarındaki tavanları artırarak krize yanıt verdi. Truss, önlemin, uzmanlar tarafından tahmin edilen bir rakam olan, gelecek yıl ortalama yıllık hane faturalarının 6 bin 500 sterline yükselmesini durduracağını savundu.

İSTİFA KRİZİNİN ARDINDAN BIRAKMIŞTI

Ülkenin eski dışişleri bakanı olan Truss, Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışını kazandıktan sonra Eylül ayında Johnson'dan görevi devralmıştı. Johnson, kabinesindeki yetkililerin ekonomik toparlanma politikaları konusundaki anlaşmazlıklar ve Johnson'ın kendisi de dahil olmak üzere üst düzey hükümet üyeleri tarafından Covid-19 karantina kurallarının çiğnenmesi gibi çeşitli tartışmalar nedeniyle toplu istifaların ardından baskılara dayanamayıp istifa etmişti. (RT)