Londra'da görülen davada, Julian Assange'ın ABD'ye iadesi yarınki duruşmada ele alınacak.

175 YIL HAPSİ İSTENİYOR

ABD ile ilgili çok sayıda gizli belgeyi yayınladığı için, bu ülkede geçerli olan Casusluk Yasası'nı ilhal ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan Julian Assange'ın suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezası alması bekleniyor.

Duruşma öncesinde Almanya’da bir grup milletvekili İngiltere hükümetine çağrıda bulunarak, Assange’ın korunmasını istedi.

Julian Assange'ın iki çocuğunun da annesi olan, avukatı Stella Morris de Der Spiege dergisine verdiği demeçte; Assange'nin ABD’ye iade edilmesi halinde onun 'korkunç bir sefalete' sürükleneceğini söyledi. Avukatı Assange için bunun bir anlamda 'idam' olduğunu savundu. 

YILLARCA BÜYÜKELÇİLİKTE KALMIŞTI

Julian Assange ABD'ye iade edilmemek için sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde yedi yıl yaşadıktan sonra İngiltere güvenlik güçlerince tutuklanarak cezaevine konmuştu.

Başta Irak Savaşı olmak üzere, çok sayıda olay hakkında anonim kaynaklardan elde ettiği yüzbinlerce gizli belgeyi, 2010-2011 yıllarında ifşa eden WikiLeaks adlı platform ABD ordusunun sivilleri katlettiğini ve mahkumlara işkence uyguladığını ortaya koymuştu.