Middle East Eye’ın ulaştığı yasa metnine göre, ülke içinde veya dışında tüm Iraklıların İsrail ile ilişki kurmaları, ülkeyi ziyaret etmeleri veya normalleşmeyi teşvik etmeleri yasaklandı.

Mevzuat, yarı özerk kuzey bölgesindekiler de dahil olmak üzere tüm devlet görevlilerinin yanı sıra devlet kurumları, özel sektör şirketleri, medya, yabancı şirketler ve çalışanları için geçerlidir.

SOSYAL MEDYADAN İLETİŞİME ÖLÜM CEZASI

Yasa, İsrail'i ziyaret eden Iraklıların müebbet hapis cezasına çarptırılacağını ve İsrail kurumlarıyla sosyal medya ağları aracılığıyla dahi olsa herhangi bir siyasi, ekonomik veya kültürel ilişki kuranların ölüm cezasına çarptırılacağını öngörüyor.

Mevzuat metni, "Siyonist varlık" ile her türlü iletişimi ve herhangi bir "Siyonist veya masonik" fikir, ilke veya davranışın, konferanslar, toplantılar, yayınlar veya sosyal medya dahil olmak üzere herhangi bir kamuya açık veya gizli yolla teşvik edilmesini yasaklamaktadır. 

Yasa, Irak'ın İsrail ile iletişim kuran vatandaşların kovuşturma ve muhtemelen ölüm cezasıyla karşı karşıya kalacağını öngören 1969 tarihli yasaları genişletiyor. Bu yasa, 2003 yılında ABD liderliğindeki Irak işgalinden sonra donduruldu.

TARTIŞMALAR SON BULDU

Siyasi gözlemciler Middle East Eye’a, yasanın Irak'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmede diğer bölgesel devletleri takip edip etmeyeceği konusunda yıllardır var olan tartışmaya son verebileceğini söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Bahreyn ve Fas, Filistinliler ve Arap dünyasının çoğu tarafından ihanet olarak görülen bir hareketle 2020'de İsrail ile diplomatik ilişkiler kurdu.

Analistler, haberlerin Irak'ta faaliyet gösteren petrol şirketlerini veya diğer yabancı yatırım şirketlerini nasıl etkileyeceğini görmek için henüz çok erken olduğunu, ancak en çok Kuzey Irak’ın etkileneceğini söyledi. (Middle East Eye)