Görgü tanıklarının yerel televizyona, sesin güneydeki bir bölgeden geldiğini söylediği Erbil'deki havaalanının yanındaki ABD askerlerinin bulunduğu üsse yaklaşık 14 roket atıldı.

Olayda, bir kişi öldü ve bir ABD’li çalışan yaralandı. Ayrıca biri kritik durumda olmak üzere en az beş Iraklı sivil de yaralandı.

Şİİ GRUP ÜSTLENDİ

Bir yanda ABD, Iraklı ve Kürt müttefikleri ve diğer yanda İran yanlısı milisler arasındaki gerginliğin ardından son bir yıl içinde gerçekleşen en ölümcül saldırı oldu. Şiddetin çoğu ülkenin başkenti Bağdat’ta gerçekleşirken bu saldırının Erbil’de meydana gelmesi beklenmedik oldu. Saldırıyı Awliya al-Dam adını veren ve az bilinen bir Şii grubu üstlendi.

Grup, İran tarafından finanse edilen ve yönetilen yeni kurulmuş küçük örgütlerden biri.

İRAN: BARIŞI BOZAN HAREKETLERİ REDDEDİYORUZ

İran’dan yapılan açıklamada, ülkenin Irak'ın güvenliğine zarar veren her türlü eyleme karşı çıktığını söylendi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh verdiği demeçte, "İran, Irak'ın istikrarını ve güvenliğini bölge için kilit bir sorun olarak görüyor ve o ülkedeki barışı ve düzeni bozan her türlü hareketi reddediyor" dedi.

ABD ÖFKELİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, "Bugünkü roket saldırısından öfkeliyiz" dedi ve "sorumluları cezalandırma " sözü verdi. Bunun yanında, saldırıda hayatını kaybeden sivil müteahhidin sevdiklerine, bu acımasız şiddet olaylarına maruz kalan masum Irak halkına ve ailelerine başsağlığı diledi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com