Yetkililer, Mukteda el Sadr'a bağlı protestocuların cumhurbaşkanlığı sarayını basması sonrasında düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi. Kriz, Sadr'ın siyaseti bıraktığını açıklamasının ardından başladı.

Bloku geçen Ekim ayında parlamentoda çoğu sandalyeyi kazandı, ancak hükümet kurmak için İran destekli Şii gruplarla müzakere etmeyi reddetti. Sonuç olarak, bir yıl siyasi istikrarsızlık yaşandı. Irak başkentini son yıllarda vuran en kötü şiddet olaylarından bazılarında, savaşçıların karşılıklı silah sesleri ve izleme mermileri gece gökyüzünü aydınlattığı için sokak kavgaları patlak verdi.

ÇATIŞMALAR KRİTİK BÖLGEDE 

Çatışmanın çoğu, hükümet binalarının ve yabancı elçiliklerin bulunduğu bir bölge olan kentin Yeşil Bölgesi çevresinde yoğunlaştı. Çatışmalar nedeniyle Hollanda büyükelçiliği personeli Alman misyonuna taşınmak zorunda kaldı. Güvenlik yetkilileri, şiddetin bir kısmının Sadr'a sadık bir milis olan Barış Tugayları ile Irak ordusu üyeleri arasında olduğunu söyledi. Sosyal medyada paylaşılan videolar, bazı savaşçıların roket güdümlü el bombaları dahil olmak üzere ağır silahlar kullandığını gösteriyordu.

İran, çatışmalar sırasında Irak ile sınırlarını kapattı ve Kuveyt vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeye çağırdı. AFP haber ajansına göre, sağlık görevlileri Sadr'ın 15 destekçisinin vurularak öldürüldüğünü ve yaklaşık 350 protestocunun yaralandığını söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bir sözcüsü, olaylardan endişe duyduğunu ve "şidderi azaltmak için acil adımlar atılması" çağrısında bulundu.

EMEKLİLİĞİNİ İLAN ETTİ

Irak'ın geçici başbakanı ve Sadr’ın müttefiki olan Mustafa el-Kadhimi, diğer birçok şehirde yaşanan huzursuzluğun ardından ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Kabine toplantılarını askıya aldı ve nüfuzlu din adamına müdahale edip şiddeti durdurması için yalvardı. 

Şimdilik Sadr, tüm taraflarca şiddet ve silah kullanımı durdurulana kadar açlık grevi yapacağını duyurdu. Yaptığı açıklamada Sadr, "Siyasi işlere karışmamaya karar vermiştim ama şimdi kesin emekliliğimi ve tüm kurumların kapatıldığını ilan ediyorum" dedi. 48 yaşındaki Sadr, son yirmi yıldır Irak kamuoyunda ve siyasi yaşamında baskın bir figür. Mehdi Ordusu, eski hükümdar Saddam Hüseyin'i deviren işgalin ardından ABD ve müttefik Irak hükümet güçleriyle savaşan en güçlü milislerden biri olarak ortaya çıktı. (BBC)