İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) anlık denetimler yapmasını ve izleme cihazları tarafından toplanan verileri gerçek zamanlı olarak görüntülemesini durdurmasının etkisini yumuşatmak için daha sonraki tarihlerde nükleer alanlardan gelen bilgileri kaydetmeyi ve daha sonra teslim etmeyi kabul etmişti.

Parlamento sözcüsü Mohammad BaqerQalibaf, "Anlaşma sona erdi... Kaydedilen hiçbir bilgi asla Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na verilmeyecek ve veriler ve görüntüler İran'ın elinde kalacak" dedi.

‘’ZORUNLULUĞUMUZ YOK’’

BM ve ABD, İran'ı başlangıçta üç aylığına yapılan ve daha sonra Mayıs ayında uzatılan anlaşmayı uzatmaya çağırıyordu, ancak İran’dan yapılan açıklamada, ‘’Taleplerine cevap verme zorunluluğumuz yok’’ denildi. 

İran, nükleer silah elde etmesini önlemeyi amaçlayan 2015 nükleer anlaşması kapsamında verilen taahhütlerden kademeli olarak vazgeçmesinin bir parçası olarak Şubat ayında işbirliğini azaltmıştı.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen anlaşma,ABD Eski Başkanı Donald Trump'ın ABD'yi anlaşmadan çekmesi ve İran'a yaptırımlar getirmesinden bu yana çözüldü.

ANLAŞMAYI KARMAŞIKLAŞTIRABİLİR

İran'ın veri paylaşmama konusundaki tutumu, Joe Biden'ın ABD başkanlığını devralmasından bu yana anlaşmayı yeniden canlandırma girişimlerini karmaşık hale getirebilir.ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Reuters'e verdiği demeçte, Washington'un IAEA ile temasa geçmemekle İran'ın nükleer anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmak istediği iddialarıyla çelişeceğine inandığını söyledi.

ABD, kararın İran'a ait olduğunu öne sürerek, anlaşmanın yeniden canlanmasını engelleyen görüş ayrılıkları olduğunu söyledi.Ancak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh yaptığı açıklamada, sorumluluğun anlaşmanın devam etmesi için tüm yaptırımları kaldırması gereken ABD'de olduğunu söyledi.

Middle East Eye