Fransa ve Almanya, İran'ı Haziran ayındaki seçimlerin ardından müzakerelere ara vermesinden sonra müzakerelere geri dönmeye çağırdı ve Paris, Batı'nın Tahran'ın genişleyen atom çalışmalarına ilişkin endişeleri arasında derhal yeniden başlatmayı talep etti.

‘’BU NE BİÇİM GÖRÜŞME’’

Geçen ay Fransa, Almanya ve İngiltere, BM nükleer gözlemcisinin İran'ın ilk kez yüzde 20 oranında bölünebilir saflıkta zenginleştirilmiş uranyum metali ürettiğini ve zenginleştirilmiş uranyum üretim kapasitesini yüzde 60'a çıkardığını doğrulayan raporlarla ilgili endişelerini dile getirdiler. 

İran, nükleer programının barışçıl olduğunu, gözlemcileri faaliyetleri hakkında bilgilendirdiğini ve ABD'nin anlaşmaya dönmesi ve yaptırımları kaldırması halinde 2015 anlaşmasından uzaklaşmasının tersine çevrileceğini söyledi.

Raisi devlet televizyonuna verdiği demeçte, "Batılılar ve Amerikalılar birlikte baskıyla görüşmelerin peşinde... Bunlar ne biçim görüşmeler? Hükümetimizin gündeminde görüşmeler yapacağımızı zaten açıklamıştım ama baskıyla değil" dedi. 

 (Reuters)